Top 10 tips om onhackbaar te worden

04 november 2020 ·1 min read time

Onze "always online" levensstijl heeft zo zijn voor- en nadelen. 


Word onhackbaar met deze 10 tips van ethical hacker Wouter Slotboom.

 

1. Zoek uit of jouw data reeds gelekt geweest is

Via deze tool ontdek je als jij ooit slachtoffer was van een data breach. https://haveibeenpwned.com

2. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen, zeker niet voor werk-accounts.

3. Gebruik wachtzinnen

Gebruik wachtzinnen in plaats van wachtwoorden; hoe langer hoe beter. “Ik ging in 2014 op vakantie naar Spanje!” is beter dan “V03tb@l!”.

4. Stel two factor authentification in

Schakel ‘twee factor authenticatie’ in waar mogelijk. Zo kunnen kwaadwillenden niet inloggen op je account wanneer je wachtwoord gestolen of gelekt is. Meer info:

5. Voer updates uit

Zorg dat je altijd de laatste versie updates van je smartphone en computer geïnstalleerd hebt.

6. Wees voorzichtig met het aansluiten van apparaten

Kijk uit met welke apparaten je aansluit op je (thuis-)netwerk. Verander altijd het standaard wachtwoord van bijvoorbeeld een netwerk harde schijf of beveiligingscamera nadat je deze aangeschaft en geïnstalleerd hebt. Stel jezelf de vraag als je dat apparaat wel online wilt hebben.

7. Link niet zomaar met openbare WiFi-netwerken

Log indien mogelijk niet in op een openbaar WiFi-netwerk, maar gebruik bij voorkeur de 3G/4G mobiele data verbinding van je telefoon. Gebruik de VPN verbinding van je organisatie als je die hebt. Download nooit zomaar een willekeurige VPN-app uit de App Store.

8. Gebruik geen privé apparaten voor werkdoeleinden 

Maak nooit een backup van (gevoelige) werkbestanden op privé apparaten zoals USB-sticks of privé laptops of smartphones.

9. Installeer niet zomaar apps

Wees voorzichtig bij het installeren van apps op je smartphone. Kijk kritisch naar de rechten die de maker van de app vraagt op jouw apparaat. Een zaklamp-app bijvoorbeeld die toestemming vraagt tot je locatie, contacten en microfoon is niet erg logisch.

10. Gebruik geen vreemde USB-sticks

Gebruik uitsluitend je eigen USB-sticks. Stop gevonden of gekregen USB-sticks nóóit zomaar in je eigen laptop. Meld bij de servicedesk of verantwoordelijke voor de informatiebeveiliging van de vondst en laat de stick checken op de aanwezigheid van malware/virussen.