7 zaken waar je als startend freelancer aan moet denken

02 februari 2021 ·4 min read time
Met de ervaring die je opdeed in je vakgebied wil je aan de slag als freelanceconsultant. Maar wat houdt starten als freelancer eigenlijk in?

Bij USG Professionals kennen we de uitdagingen van freelance consulting als geen ander. Daarom helpen we je graag op weg met deze checklist én met Start to Freelance, een traject waarin we je begeleiden naar een succesvolle freelancecarrière. Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze starterspagina voor freelancers of neem vrijblijvend contact met ons op.

 

1. De juiste ondernemingsvorm kiezen

De eenvoudigste manier om te starten als zelfstandige is met een eenmanszaak. Je hoeft daarvoor enkel een ondernemingsnummer aan te vragen, de oprichtingskosten zijn beperkt en de boekhouding van zo’n eenmanszaak is relatief eenvoudig. Het nadeel is dat je zelf de financiële risico’s draagt en vaak tot 50 procent of meer belastingen betaalt op je inkomsten. Werk je voor een beperkt aantal klanten, dan ben je met deze ondernemingsvorm ook onvoldoende ingedekt tegen het risico van schijnzelfstandigheid.
 Beslis je om te werken onder een vennootschap, dan zal je moeten beslissen of je kiest voor een BV, NV, VOF, … Algemeen kan je twee soorten vennootschappen onderscheiden: notariële of onderhandse. De oprichting van het eerste type is duurder en gebeurt bij een notaris, maar zorgt er wel voor dat je privévermogen beschermd is. Een onderhandse vennootschap oprichten kan snel en eenvoudig via je boekhoudkantoor. Het nadeel is dat je persoonlijk instaat voor alle schulden mocht je onderhandse vennootschap failliet gaan.

Tijdens de sessies van Start to Freelance, ons starterstraject voor freelance consultants in spe, geven we je advies over welke ondernemingsvorm voor jou de interessantste is. 

2. Je vennootschap oprichten

Heb je je vennootschapsvorm gekozen, dan begint het praktische werk. Je zal een oprichtingsakte moeten opstellen om je vennootschap formeel op te richten, een financieel plan opmaken, de vennootschap laten inschrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, het aandelenregister opmaken, je btw-nummer laten activeren, je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en zorgen voor de registratie in het UBO-register. In ons Start to Freelance-traject bieden we je de nodige begeleiding bij het opzetten van je onderneming. Zo gebeurt alles volgens de regels van de kunst.

3. Nadenken over je kostenstructuur

Als freelancer sta je zelf in voor kosten die anders door je werkgever gedragen worden: computermateriaal, een bedrijfswagen, bureauruimte, verzekeringen ... Sommige kosten zal je zelf moeten betalen, andere – zoals je hospitalisatieverzekering – kan je laten dragen door je vennootschap. Richt je thuis een werkplek in, ga dan ook na hoe je het gebruik daarvan het best vergoedt. Tijdens de trainingssessies van Start to Freelance gaan we hier dieper op in en helpen we je een goede kostenstructuur op te zetten.

4. Het tarief bepalen voor je diensten

Wat kan je als freelanceconsultant factureren? Het is een vraag waar elke freelancer mee worstelt en die we in deel twee van onze trainingssessie Start to Freelance beantwoorden. Wat een correct tarief is voor je diensten, hangt immers af van verschillende factoren: het soort service dat je aanbiedt, je expertise, de prijzen die gelden op de markt en je eigen loonsverwachtingen. Kortom, het is een kwestie van rekenwerk, marktonderzoek en vaak ook wat trial and error. Hou er daarbij rekening mee dat je als zelfstandige niet wordt doorbetaald tijdens vakanties en ook geen aanspraak maakt op een eindejaarspremie en andere voordelen. 

5. Projecten en opdrachten vinden

Dé uitdaging voor startende freelancers – en de basis van onze Start to Freelance trainingssessies: hoe vind ik klanten? Een goed netwerk is wat dat betreft heel belangrijk: ex-collega’s en -werkgevers, maar ook ex-klanten, leveranciers, vrienden en kennissen uit je privé-omgeving, familie, … We helpen je dat netwerk uitbouwen – online en offline – en vertellen we hoe je de saleshunt aanpakt én topprojecten binnenhaalt. 

6. Een degelijk contract opstellen

Zeker als beginnend freelanceconsultant is het belangrijk om afspraken met je klanten vast te leggen in een contract. Een goed contract is opgesteld volgens de wettelijk vereiste vormelementen en bevat onder andere jouw algemene voorwaarden en factuurvoorwaarden. In het tweede deel van onze trainingssessie leer je wat de voordelen zijn van een freelancecontract en hoe je dat opstelt. 

7. Je administratieve opvolging organiseren

Als zelfstandig consultant sta je helemaal zelf in voor de administratie die je werkgever vroeger voor z’n rekening nam. Je uren bijhouden en op basis daarvan verkoopfacturen opmaken, betalingen opvolgen, kosten bijhouden, documenten voor de belastingen beheren, verzekeringen regelen, … Naast de diensten die je als consultant levert, heb je vanaf nu ook een onderneming te runnen. Laat je daarin bijstaan door een boekhouder en maak gebruik van tools – facturatiesystemen, budgetplanners en andere apps - die je administratie zo efficiënt mogelijk doen verlopen. Tijdens de Start to Freelance-trainingssessies ontdek je alle tips & tricks!

Starten als freelancer, zonder stress of risico’s

Starten als freelancer is spannend en tegelijk een hele uitdaging. Bij USG Professionals weten we dat maar al te goed. Daarom bieden we je de kans om zonder risico’s of stress te starten als freelancer. Tijdens Start to Freelance leer je in twee trainingssessies de kneepjes van het freelancen van A tot Z. 

Ben je er na de eerste sessie nog altijd van overtuigd dat freelancen iets voor jou is? Dan ga je verder met de volgende sessie terwijl je met je eerste project aan de slag gaat. Ben je na de eerste sessie toch nog niet helemaal overtuigd? No worries! Je blijft gewoon vast in dienst bij USG Professionals. Klinkt interessant? Hier lees je er alles over.