10 jaar hetzelfde werk doen? Neen, dank u.

29 november 2020 ·4 min read time

De droom om profvoetballer te worden moest Yannick tien jaar geleden opbergen, maar in zijn werk als Paralegal Consultant vindt hij bij momenten net zo veel uitdaging als in de sport.


Over Yannick Kapinga (33), Paralegal Consultant voor USG Professionals

  • Yannick heeft 6 jaar ervaring als projectconsultant.
  • Ooit wilde Yannick profvoetballer worden. Sport speelt nog steeds een hoofdrol in zijn leven. “Lopen, fitness, tennis, boksen, … ik sport zo’n vijf keer per week. Voetballen doe ik niet meer: daarmee was ik te veel gebonden aan verplichte trainingen. Daarnaast volg ik een masteropleiding rechten in avondschool. En ik heb natuurlijk ook nog een sociaal leven … en een partner.” (lacht)   
  • Als eeuwige optimist gelooft Yannick steevast in een goeie afloop. “Alles komt goed” is zijn motto.
  • Behalve een enthousiaste sportieveling is hij ook een soort geek, beweert hij zelf. “Astronomie fascineert me. Op mijn smartphone heb ik een app, Skyview, waarmee je een foto kan maken van de sterren om uitleg te krijgen over de hemellichamen.”
  • Voor een reis naar een exotische bestemming staat Yannick ’s nachts met plezier op. “Zelfs voor een trip naar Parijs of Amsterdam zijn mag je me wakker maken. Zolang ik maar een andere cultuur mag ontdekken.”
  • Over zijn meest memorabele moment bij USG Professionals hoeft Yannick niet lang na te denken. “Het expert program waarmee ik startte bij USG Professionals, in 2014. Ik leerde er heel fijne mensen kennen, onder wie mijn verloofde.”

Je koos heel bewust voor deze job. Wat spreekt je aan?

“Mijn parcours is ietwat atypisch omdat ik eerst ging voor een carrière als profvoetballer. Toen bleek dat dat niet zou lukken, ging ik opnieuw studeren: rechtspraktijk aan de hogeschool. Ik was 25 toen ik afstudeerde en had toen twee opportuniteiten. De ene was een job bij een notaris, waar ik 7 à 10 jaar hetzelfde werk zou moeten doen. Schrikwekkend, vond ik toen. USG Professionals bood me precies het tegenovergestelde: veel afwisseling, flexibiliteit, voortdurend bijleren, … Dat leek me een stuk boeiender.”

“Ik ben nog altijd heel blij met de keuze die ik maakte. Als Paralegal Consultant ben ik het aanspreekpunt voor mensen met vragen. Ook meedenken met de business hoort bij mijn job. Bij Novartis Pharma werk ik voor het juridische en compliance departement, waar ik standaardcontracten update zodat ze Novartis Pharma een maximale bescherming bieden. Het compliance-gedeelte houdt in dat alle verbintenissen die we aangaan op een correcte en ethische manier gebeuren.”

Welke talenten of vaardigheden kan je kwijt in deze job?

“Vanwege mijn brede interesse – en omdat er geen wiskunde aan te pas kwam (lacht) - koos ik voor de opleiding rechtspraktijk. Ik vind het fijn om me in de materie te verdiepen, juridische info begrijpelijk te maken voor iedereen en me aanspreekbaar op te stellen. Komen mensen naar mij met vragen, dan beantwoord ik die in mensentaal, zonder te vervallen in onbegrijpelijk vakjargon.

Ik kan ook vrij goed omgaan met stress. Als de werkdruk hoog ligt, blijf ik daar veelal rustig onder en kan ik toch degelijk werk blijven leveren.”

Over welke eigenschappen moet een projectconsultant beschikken, volgens jou?

“Flexibel zijn is een must: je vlot aanpassen aan een nieuwe werkomgeving en bedrijfscultuur, snel info verwerken en je inwerken in een nieuw project. Het is de basis van alles.”

Waarom koos je destijds voor USG Professionals als werkgever?

“Zoals ik al zei, had ik toen de keuze tussen zeven jaar vastroesten in dezelfde functie of een job met veel afwisseling, in een wereld die continu in beweging is. USG Professionals brengt zelf klanten aan en biedt me een vast loon, wat in onzekere tijden – zoals de huidige COVID-periode – rust en zekerheid geeft.”

Je volgt nog een masteropleiding in avondschool en sport bijna dagelijks. Valt dat allemaal makkelijk te combineren met je job?

“De meeste klanten hebben aandacht voor een goede work-life balance, waardoor het vrij goed te combineren valt. Meestal werk ik gewoon van 9 tot 5, op drukke moment stop ik soms pas om acht uur ’s avonds. Dat moet kunnen, zolang je niet voortdurend overuren moet maken. Ik heb ook het voordeel dat ik in Leuven woon: daardoor was ik tot nu toe nooit lang onderweg naar mijn werk. Op 18 minuten sta ik bij mijn huidige klant in Vilvoorde, werk ik tussen twee opdrachten tijdelijk bij het hoofdkantoor van USG Professionals in Antwerpen, dan raak ik daar ook relatief vlot.”

Ben je tevreden over je loon als project consultant? En hoe zit het met doorgroeimogelijkheden?

“Mijn loon is zeker oké. Naast maaltijdcheques en een gsm heb ik bovendien een bedrijfswagen, een interessant voordeel. Je evolueert door de ervaring die je opdoet, waardoor je steeds interessantere opdrachten mag doen. Dat is bij mij zeker het geval. USG Professionals biedt ook verschillende opleidingen aan. Tijdens de COVID-periode heb ik bijvoorbeeld een onlineopleiding over dataprivacy gevolgd.”

Heb je bepaalde toekomstplannen, privé en professioneel? 

“Bij USG Professionals hoop ik op nog vele fijne projecten. Zolang ik blijf bijleren en groeien, blijf ik deze job zeker doen. Bereik ik ooit mijn plafond, dan ga ik misschien ergens intern aan de slag, in een job met meer verantwoordelijkheid. Wanneer, dat kan ik niet voorspellen. Ik zie wel hoe het leven loopt.”

“Op privévlak hoop ik volgend jaar te trouwen, corona stak daar dit jaar een stokje voor. En ooit zou ik wel naar het buitenland willen trekken om daar te leven en te werken. Mijn ultieme droom is om naar Congo te trekken en daar iets te betekenen voor de lokale bevolking. Mijn roots liggen daar, maar ik ben er nog maar één keer geweest. Toch was ik meteen verliefd op het land. Ooit komt het er misschien van.”

Wil jij ook aan de slag als Legal consultant?

Bekijk onze vacatures