In gesprek met Marc Van Den Bossche, Competence Center Manager ICT
Met bijna 30 jaar ervaring in de ICT-consultancywereld heeft Marc heel wat watertjes doorzwommen. Van de opkomt van internet tot die van AI — hij heeft het allemaal meegemaakt. We spraken hem over zijn loopbaan, zijn visie op consultancy en zijn advies voor jonge ICT-professionals.
Wat houdt je al die jaren al geboeid in consultancy en freelancing?
Ik ben geen technische man, dus de harde technologie an sich trekt me minder aan. Maar ik ben wel gefascineerd door wat erachter zit: wat wil de klant bereiken en hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Klanten hebben meestal één van de volgende drie doelen: meer winst maken, hun marktaandeel vergroten of kosten drukken, bijvoorbeeld door digitalisering. Dat strategische aspect van consultancy boeit me enorm.
Daarnaast is mijn rol ontzettend afwisselend. Ik spreek met klanten, kandidaten én collega’s. Geen dag is dezelfde. Die variatie heb ik nodig om gemotiveerd te blijven.
Stond het in de sterren geschreven dat je iets met ICT zou gaan doen?
Ik ben eigenlijk gestart vanuit een marketingopleiding. Mijn eerste opdracht was bij een marketingbureau waar ik marktonderzoek deed voor ICT-bedrijven. Zo ben ik eigenlijk als het ware in ICT gerold. Marketing en ICT lijken tegenpolen, maar dat spanningsveld vond ik net boeiend.
Mijn carrière kan je opsplitsen in twee grote blokken. Eerst heb ik vijftien jaar bij Ordina gewerkt in verschillende rollen, vooral voor klanten in de bank- en verzekeringssector. Twaalf jaar geleden ben ik dan overgestapt naar USG Professionals. Ook hier heb ik verschillende rollen gehad en heel wat veranderingen meegemaakt. De laatste jaren werk ik als Competence Center Manager — al noem ik mezelf liever Business Unit Manager, omdat ik echt in de business sta.
Welke technologische trends heb je door de jaren heen zien komen en gaan?
Toen ik begon, eind jaren ’90, kwam het internet eigenlijk nog maar op gang. Dat heeft een enorme impact gehad op hoe bedrijven werken. Ik heb ook de beruchte millenniumwissel meegemaakt — iedereen vreesde dat alles ging crashen op 1 januari 2000, maar dat is gelukkig niet gebeurd.
In 2002 kwam de euro, wat veel aanpassingen vereiste in software en systemen. Daarna volgde de opmars van mobiele technologie: de smartphone veroorzaakte een explosie aan softwareontwikkelingen. In de jaren 2010 verschoof alles richting cloud en digitalisering. En post-corona zie je weer nieuwe thema’s als artificiële intelligentie, cybersecurity en privacy centraal staan.
Zijn er ook dingen in consultancy zelf veranderd?
Consultancy bestaat in ICT al sinds de jaren ’80 en was daarmee een early adopter. Onze sector was echt een pionier. Doordat het idee van een externe consultant of freelancer al bijna vijftig jaar bestaat, is het concept volledig ingeburgerd. Je hoeft klanten daar vandaag de dag niet meer van te overtuigen.
De technologie is natuurlijk wél sterk geëvolueerd, en dat betekent dat mensen zich voortdurend moeten bijscholen. Maar het DNA van een goede consultant of freelancer – flexibel, analytisch, oplossingsgericht – is eigenlijk opvallend stabiel gebleven.
Hoe zorgen jullie ervoor dat ICT-consultants mee blijven in die snel veranderende markt?
ICT is een heel brede wereld. Je hebt infrastructuur, development, cloud, cybersecurity, projectmanagement, enzovoort. In België ligt onze sterkte vooral in de hogere functies zoals business analysts, projectmanagers, scrum masters en product owners.
Die rollen vragen niet alleen technische kennis, maar ook inzicht in methodologieën en bedrijfsprocessen. Die methodologieën veranderen niet zo snel als de technologie zelf, maar je moet ze wel blijven beheersen en goed toepassen. We blijven investeren in kennis en opleiding, en stimuleren consultants om zich constant bij te scholen.
Welke tips zou je geven aan jonge ICT-professionals die hun eerste stappen zetten?
Weet goed wat je wil doen. Die keuze wordt al tijdens de studie voor een stukje bepaald, maar het is belangrijk om daar echt bewust bij stil te staan. Je eerste ervaringen bepalen immers voor een groot stuk je verdere carrièrepad. Je ervaring is namelijk je toegevoegde waarde als consultant. Klanten zoeken profielen met concrete expertise in hun domein. Ze betalen niet voor iemand die alles nog moet leren. Dat maakt het niet eenvoudig om als junior consultant te starten.
Kijk ook naar de toekomst: welke profielen zullen op langere termijn relevant blijven? Technologische hypes komen en gaan, maar rollen met impact en inzicht blijven.
Op welk professioneel moment ben je het meest trots?
Tijdens de financiële crisis werkten we aan een mobiele app voor ingenieurs die op de baan waren. Die app hielp hen hun werk efficiënter te plannen. Ik stelde toen voor aan onze technische ploeg om ook eens een demo te maken van een eenvoudige bank-app — eentje waarmee je je saldo kon zien en een overschrijving kon doen. Dat was in feite de voorloper van de bankapps zoals we die vandaag dagelijks gebruiken.
Zijn er ook moeilijke momenten geweest in je carrière?
Ja, uiteraard! Misschien is vandaag de dag nog wel de uitdagendste periode uit mijn carrière, ook al had ik al een bankencrisis meegemaakt. Het economische klimaat is zwaar voor onze sector. Het vraagt creativiteit, wendbaarheid en soms durven loslaten van wat ‘altijd werkte’. We moeten anders durven denken en durven vernieuwen.
De periode tussen Ordina en USG Professionals was voor mij persoonlijk lastig. Ik worstelde met de vraag of ik nog wel verder wilde in ICT of dat ik misschien een heel andere inrichting uit moest gaan. Uiteindelijk heb ik na lang twijfelen gekozen om in ICT te blijven en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.
Wat doe je buiten het werk om geïnspireerd of in balans te blijven?
Voor mij is beweging belangrijk. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Sport helpt mij om mentaal te resetten. Nu speel ik veel tennis, vroeger fietste ik vaak. Daarnaast geniet ik van reizen, lekker eten of een weekendje weg. Af en toe echt deconnecteren is essentieel, zeker in een wereld waarin we constant geprikkeld worden. De knop even omdraaien zorgt ervoor dat ik er daarna weer met volle energie tegenaan kan gaan.