Consultancy laat mij toe een expert te worden in wat ik doe

15 september 2021 ·4 min read time

Science Consultant Nele ontdekte dankzij USG Professionals welke richting ze uit wil op professioneel vlak


Een voorliefde voor wetenschappelijke vakken leidde haar naar een studie farmacie en uiteindelijk naar een job als Science Consultant. Al had Nele Vansichen net zo goed professioneel danseres kunnen worden. Van haar studie- en carrièrekeuze had ze echter nog geen seconde spijt.

Nele Vansichen (27), Science Consultant bij USG Professionals

  • 2 jaar ervaring als projectconsultant
  • Wilde ooit professioneel danseres worden, maar koos uiteindelijk voor een opleiding farmacie. “Chemie en biologie waren altijd al mijn favoriete vakken. Van mijn studiekeuze heb ik nog geen seconde spijt gehad.”
  • In haar vrije tijd danst ze nog steeds. “Twee keer per week volg ik twee uur les bij een dansschool: hedendaagse dans en klassiek ballet. Door corona waren er tijdelijk geen optredens. Voor mijn examen heb ik wel mijn eigen choreografie kunnen brengen voor beperkt publiek in de openlucht.”
  • Haar levensmotto: “Uiteindelijk komt alles goed. Van nature ben ik geen optimist, maar ik probeer het wel te zijn: door te relativeren en oplossingen te zoeken als er een probleem opduikt.”
  • Waarvoor je Nele wakker mag maken: “Om een reis te maken, al is dat door COVID al meer dan een jaar geleden. En mijn familie en vrienden mogen me wakker bellen voor om het even wat. Voor hen sta ik altijd klaar.”
  • Topmoment bij USG Professionals: “De Masterclass waaraan ik deelnam tijdens mijn allereerste week: veel interessante workshops gevolgd, veel geleerd en veel leuke mensen leren kennen.”

Je werkt nu als SQA Engineer voor USG Professionals. Wat houdt die job precies in?

“SQA staat voor Supplier Quality Assurance: ik waak erover dat onze leveranciers en transporteurs voldoen aan alle kwaliteitseisen. Op mijn huidig project worden onder meer oogpreparaten geproduceerd: de grondstoffen die ze daarvoor gebruiken moeten een bepaalde zuiverheid hebben, op de juiste temperatuur getransporteerd worden, … Er komt veel projectmanagement bij kijken en er is vaak overleg met andere afdelingen. Dat maakt het een heel boeiende, uitdagende job.” 

Is dit je eerste project voor USG Professionals? 

“Dit is mijn tweede project. Voordien deed ik een opdracht van een jaar en drie maanden als QA Complaint Analyst. Ik analyseerde klachten van onder andere pennen en spuiten die op dat toenmalig project gemaakt werden. Heel leerrijk!”

Koos je bewust voor projectconsultancy, en waarom?

“Na mijn studies werkte ik twee jaar in een apotheek, maar ik wilde heel graag de farmaceutische sector verkennen. Als projectconsultant proef je van verschillende jobs en doe je snel ervaring op. Ik vond het de ideale manier om uit te zoeken wat me het best ligt.” 

Wat overtuigde je twee jaar geleden om bij USG Professionals aan de slag te gaan?

“USG Professionals nam zelf contact met me op via LinkedIn en nodigde me uit voor een gesprek. Dat was heel aangenaam en er kwam ook meteen een contractvoorstel, al had ik toen nog geen zicht op een concreet project. Maar het was de Masterclass die me echt overtuigde om op hun aanbod in te gaan. Wat ik daar leerde, zie ik nog altijd als een enorme meerwaarde, net als de vele groepsactiviteiten waar ik mijn collega-consultants leerde kennen.” 

“Het idee voor een USG Professionals feestcomité, waar ik nog altijd deel van uitmaak, is trouwens daar ontstaan. Door de coronapandemie konden we het voorbije jaar niet veel doen, maar dat probeerden we op te vangen met onlineactiviteiten. Zo probeerden we onze consultants toch onderling te verbinden. Zo organiseerden we nog een online escape room, waar veel positieve reacties op kwamen. Bij dezen ook een kleine oproep: wie zin heeft om mensen te leren kennen en toffe ideeën heeft voor een event, mag dat zeker laten weten. Er is altijd plaats voor nieuwe mensen.”

Welke talenten kan je kwijt in je huidige job?

“M’n analytische geest helpt me in deze job om taken zelfstandig tot een goed einde te brengen. Meldt een leverancier een wijziging, dan probeer ik meteen in te schatten of die wijziging een impact zal hebben op het materiaal. De eindbeslissing daarover neem ik natuurlijk niet alleen, maar ik maak wel een eerste inschatting.”

Over welke eigenschappen moet een projectconsultant volgens jou beschikken?

“Je vlot kunnen aanpassen aan nieuwe omgevingen en situaties is een troef, al moet ik zeggen dat ik altijd zeer goed ontvangen ben. In de farmaceutische sector is men het ook wel gewend om met consultants te werken. Je wordt nooit aan je lot overgelaten.”

Je vorige project duurde iets langer dan een jaar. Gaat je voorkeur uit naar korte of eerder naar iets langere projecten?

“Een voorkeur heb ik niet echt, maar tijdens mijn vorige project merkte ik dat je ongeveer een jaar nodig hebt om je helemaal in te werken en een echte expert te worden in wat je doet. Mijn huidige project heeft nog geen einddatum. Ik blijf dus zo lang ik mag en het werk interessant blijft. Het liefst een jaar of langer.” 

In hoeverre krijg je bij USG Professionals de ruimte om te groeien, zowel professioneel als op persoonlijk vlak?

“Wat betreft vorming en training was de Masterclass de perfecte kick-off, met opleidingen waarmee ik zowel m’n hard skills als mijn soft skills kon bijschaven. Ook daarna kon ik me blijven bijscholen: met opleidingen projectmanagement, werkinstructies en procedures schrijven, Frans, … Dat laatste heb ik niet per se nodig in mijn huidige job, maar komt wellicht van pas in een volgend project.”  

“Ik haal ook heel veel uit de gesprekken met onze HR-afdeling. Zij toetsen geregeld af hoe het project loopt, waar er werkpunten zijn en groeimogelijkheden. Die gesprekken doen me nadenken over waar ik naartoe wil en goed in ben, ze geven me meer inzicht in mezelf.” 

Welke toekomstplannen koester je op privévlak?

“Afgelopen zomer ging ik trouwen, maar veiligheidshalve verplaatsten we het feest toch maar naar volgend jaar. Een jaartje langer wachten is nu ook geen ramp. En hopelijk kunnen we dan alles doen wat dit jaar niet kon.”

Wil jij ook graag aan de slag als Science consultant?

Ontdek onze vacatures