Data als spil van de organisatie

28 februari 2023 ·2 min read time

Business Intelligence (BI) is een term waar je als onderneming niet meer omheen kan. Wie data vertaalt naar concrete kennis voor zijn of haar bedrijf, neemt immers een enorme strategische voorsprong.


Business Intelligence (BI) is een term waar je als onderneming niet meer omheen kan. Wie data vertaalt naar concrete kennis voor zijn of haar bedrijf, neemt immers een enorme strategische voorsprong. Als Competence Center Manager bij USG Professionals leidt Guy Van der Sande een team van BI-experten en biedt hij bedrijven advies. Hij vertelt ons over de meerwaarde van data en de manier waarop je het optimaal inzet.

Welke meerwaarde biedt data voor bedrijven?

Data biedt een schat aan informatie voor elke onderneming. Als je erin slaagt om data te vertalen naar concrete kennis voor jouw bedrijf, is de meerwaarde enorm groot. Zowel op strategisch als operationeel vlak.

Helaas focussen heel wat bedrijven zich vooral op de technische kant. Ze zetten mensen in die toveren met data, maar zien het woord business in BI over het hoofd. Cijfers worden in ingewikkelde modellen, imposante grafieken en verzorgde rapporten gegoten, maar de interpretatie blijft achterwege. 

Dat is jammer, want als je betekenis aan data geeft, stuur je beslissingen binnen het bedrijf op een strategische manier. De verworven kennis laat je namelijk toe om trends te detecteren en hierop in te spelen. Zo wordt het mogelijk om bedrijfsprocessen te voorspellen en concreet te sturen. Wanneer bijvoorbeeld een onderdeel in de motor van een windmolen stuk gaat en het duurt drie weken voor het geleverd kan worden, loop je als bedrijf heel wat inkomsten mis. Op basis van data over gebeurtenissen in het verleden kan je inschatten wanneer er onderhoud nodig is nog voor het defect plaatsvindt.

Hoe kan je als bedrijf data optimaal inzetten?

Bedrijven die inzetten op data groeien duidelijk het snelst. Ze hebben een hogere productiviteit, een betere kostenbeheersing en een hogere klanttevredenheid. Vandaag wordt alles gemeten en is er heel wat data voorhanden. Bedrijven die data niet omarmen, spelen binnenkort dus niet meer mee. Maar, hoe slagen data-driven bedrijven erin om data optimaal in te zetten?

Het is eerst en vooral heel belangrijk om na te gaan welke gegevens beschikbaar zijn, zowel in de eigen organisatie als extern. Stel jezelf de vraag of dit de gegevens zijn die je nodig hebt om een toegevoegde waarde te creëren voor de besluitvorming van jouw bedrijf. Vervolgens moet je de data verrijken of transformeren om tot betrouwbare informatie te komen. 

Tot slot gaan de data analisten aan de slag. Zij kunnen de gegevens perfect interpreteren, de beslissingsnemers adviseren en de impact van genomen acties verder opvolgen. Zo zet je data om in informatie en intelligentie!

USG selecteert voor elk bedrijf de beste expert. Hoe past data in dat verhaal?

Data verzamelen en interpreteren is een traject, geen project. Als onderneming kan je nooit volledig klaar zijn. Continu komen er nieuwe bronnen en applicaties bij en dat maakt het verzamelen en omzetten van data naar intelligentie niet eenvoudig. 

Om die reden is het onze ambitie om voor onze klanten een betrouwbare partner te zijn. De meeste van onze klanten hebben een eigen BI-afdeling waarbij wij optreden als externe adviseur. Samen met de klant lossen we complexe vragen op en helpen we bij het uitschrijven van de strategie, al dan niet door tijdelijk experten in te zetten. We geven hen advies om de besluitvorming op basis van data te optimaliseren en in te spelen op de veranderingen binnen en buiten de organisatie. 

Benieuwd wat ons BI-team voor jouw bedrijf kan betekenen?

Contacteer ons