HR lunch & learn sessie met Dokter Servaas Bingé.
Bij USG Professionals geloven we dat het welzijn van onze medewerkers de kern vormt van ons succes. Deze overtuiging werd recentelijk versterkt tijdens een inspirerende Lunch & Learn sessie met keynote spreker Dr. Servaas Bingé. Hier delen we de belangrijkste inzichten van deze sessie en hoe we deze kunnen toepassen om een gezondere en productievere werkomgeving te creëren.
Proactieve gezondheid: de sleutel tot succes
Gezondheid op peil houden vraagt om een proactieve benadering in plaats van een reactieve behandeling wanneer gezondheidsproblemen zich voordoen. Traditionele geneeskunde focust nog te vaak op symptoombestrijding, terwijl het van essentieel belang is om de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen te begrijpen. Dr. Bingé benadrukte het belang van de vraag "waarom" bij gezondheidskwesties: waarom krijgt bijvoorbeeld iemand een longontsteking of een hartaanval? Door deze vraag te stellen, kunnen we de diepere oorzaken van gezondheidsproblemen identificeren en aanpakken.
Gedragspatronen
Gezondheid wordt beïnvloed door een combinatie van genetisch potentieel, gedragspatronen, sociale omstandigheden, omgeving en gezondheidszorg. Van deze factoren hebben we 40% in de hand: onze gedragspatronen. Door bewuste keuzes te maken en gezonde gewoontes aan te nemen kunnen we aanzienlijk bijdragen aan ons eigen welzijn.
Minimale interventiestrategie
Een effectieve manier om gezonde gewoontes te bevorderen is de minimale interventiestrategie waarbij we kleine, haalbare veranderingen aanbrengen in ons dagelijkse leven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we eerst beginnen met een korte wandeling na de lunch en pas na enkele weken een volgende nieuwe gewoonte toevoegen, zoals het kiezen voor een gezondere snack. Deze cumulatieve benadering helpt ons om op de lange termijn duurzame veranderingen te realiseren.
De kracht van bewuste keuzes
Onze samenleving maakt het ons niet altijd gemakkelijk om gezonde keuzes te maken. Vaak weten we wat goed voor ons is, maar passen we het niet toe. Net zoals je voor een bedrijf of een project “de why” formuleert om een missie en visie te bepalen, moet je dit ook voor je gezondheid doen. Door te begrijpen waarom we bepaalde keuzes maken en hoe we onze motivatie kunnen opbouwen, kunnen we gedragsveranderingen doorvoeren die bijdragen aan een goede work-life-balans en het bevorderen van ons welzijn.
De vier fases van gedragsverandering
Om gedragsveranderingen succesvol te implementeren, moeten we vier fases doorlopen:
- Herschrijf jouw regels: Word je bewust van de geschreven en ongeschreven regels die ons gedrag beïnvloeden.
- Sluit vriendschap met je emoties: Begrijp en accepteer zowel positieve als negatieve emoties.
- Neem actie: Zet concrete stappen om veranderingen door te voeren.
- Overwin weerstand en creëer routines: Ontwikkel nieuwe gewoontes door herhaling en overwin weerstand.
Stressmanagement
Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het werkleven. Het is van essentieel belang om te leren hoe we hiermee om kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om de signalen van zowel korte als lange termijn stress te herkennen om zo gericht te kunnen handelen. Ademhalingsoefeningen zijn bijvoorbeeld een makkelijke manier om het korte termijn stressniveau naar beneden te krijgen.
Voeding: brandstof voor productiviteit
Een gezonde voeding speelt een cruciale rol in ons welzijn en onze productiviteit. Ongezonde voeding kan leiden tot laaggradige ontstekingen, die niet alleen onze fysieke gezondheid aantasten maar ook onze mentale helderheid en productiviteit verminderen. Door bewuste keuzes te maken in wat we eten, kunnen we deze negatieve effecten verminderen en onze energieniveaus en concentratie verbeteren. Probeer bijvoorbeeld witte boterhammen (die grotendeels bestaan uit snelle suikers) te vervangen door volkoren boterhammen. Door trage suikers en vezels te eten, krijg je minder snel honger en hou je het energieniveau van je lichaam stabieler.
Conclusie: kleine stappen voor groot resultaat
Door kleine, maar effectieve stappen te nemen in het bevorderen van gezondheid en welzijn, kunnen we niet alleen de symptoomgrens verhogen, maar ook bijdragen aan een productievere en gelukkiger werkomgeving.
Het behalen van doelstellingen is vaak moeilijker als je het alleen doet. Daarom is het belangrijk om gezonde keuzes aan te bieden en te stimuleren op het werk. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om gezonde keuzes te maken en optimaal te presteren. Laten we samen de kracht van kleine veranderingen omarmen en bouwen aan een gezonder en succesvoller bedrijf!