Een paralegal is multi-inzetbaar

03 juni 2022 ·3 min read time

In gesprek met consultant Maarten Verheyen.


Maarten heeft een passie voor architectuur en rechtsleer. Uiteindelijk trok het recht aan het langste eind. Hij is sinds januari 2021 aan de slag bij USG Professionals en heeft er al twee bijzonder gevarieerde opdrachten op zitten.

Hoe kan je een job als paralegal consultant het best omschrijven?

Een paralegal heeft een brede basiskennis op juridisch vlak. We zijn multi-inzetbaar en komen vaak op andere diensten terecht. Momenteel zit ik bijvoorbeeld op de hr-afdeling, waar ik een juridische blik werp op lopende zaken zoals contracten, ontslagbrieven enz.

Als paralegal bekijk je alle bedrijfsprocessen vanuit een juridisch perspectief. Het is dan ook een meerwaarde om in grotere bedrijven een paralegal in dienst te hebben.

Was je altijd al geboeid door de rechtspraak? 

Ik studeerde Rechtspraktijk aan de Artesis-Plantijn Hogeschool in Antwerpen, met als afstudeerrichting Business Law.

Mijn eerste keuze was eigenlijk om architectuur te studeren. In het middelbaar volgde ik een architecturale richting, maar het vak lag me niet 100%. Ik ontbrak  de artistieke kant.

Het werd me snel duidelijk dat ik mijn talenten beter zou kunnen ontplooien in een theoretisch sterke richting. Zo belandde ik bij de rechtspraktijk, een interesse die mede werd aangewakkerd door tv-programma’s zoals De Rechtbank.

Wat heeft je overtuigd om als consultant bij USG aan de slag te gaan?

In mijn eerste job was ik dossierbeheerder bij een gerechtsdeurwaarderskantoor, maar die job vond ik te zwaar. Een vriend waarmee ik samen studeerde, werkte als paralegal samen met USG Professionals. Hij vertelde me hoe alles in zijn werk ging en wat consultancy precies inhoudt.

USG was op dat moment op zoek naar mensen en ik naar een nieuwe uitdaging. Niet veel later vonden we een match.

Via USG Professionals werk je voor verschillende grote bedrijven en ontdek je wat jou ligt. Dat zijn heel waardevolle ervaringen voor je verdere carrière.

Ze zeggen soms dat consultancy een tijdelijk beroep is, maar ik zie het mezelf toch nog een hele tijd doen, in samenwerking met USG. 

Jouw job op dit moment, wat houdt die in?

Op mijn huidig project ben ik initieel aangeworven als hr-coördinator. Ik stelde er de arbeidsovereenkomsten en agenda op voor alle medewerkers van België en Luxemburg, een 1.800-tal. Momenteel vervang ik iemand bij de dienst Labour Relations. Mijn rol is om te bemiddelen tussen het management en de vakbonden. 

De grootste uitdaging op dit moment is een fusie. Zeer boeiend omdat de ene partij arbeiders heeft en de andere niet. Dat is een tweespalt die je in België niet vaak ziet.

Het is niet jouw eerste project het voor USG. Wat deed je op jouw eerste project?

Contractopstelling, vooral dan non-disclosure agreements. Dat zijn overeenkomsten tussen bedrijf en een andere partij om confidentiële informatie geheim te houden. 

Zeer complex, want de farmawereld is hard en de materie verre van eenvoudig. Ik was er ook maar drie maanden; veel tijd om me te verdiepen was er dus niet.

Heb je bij USG al opleidingen gevolgd?

Ik ben in volle coronatijd begonnen en de mogelijkheden waren toen beperkt. Recent heb ik me ingeschreven voor een opleiding over arbeidsrecht en sociaal recht. Dat zijn vakgebieden waar ik al heel wat kennis over heb, maar het kan geen kwaad om die kennis op te frissen.

Een overzicht van de geplande opleidingen krijgen we van USG. Vaak stemmen ze met alle consultants af waar er nood aan is, we kiezen zelf hoeveel opleidingen   we willen volgen. Ik gaf eerder aan interesse te hebben in een opleiding arbeidsrecht, dus mooi dat die er nu komt!

Welke sterke eigenschap kan je op je werk toepassen?

In het hr-departement ben ik de enige met een legal achtergrond. Mijn juridische kijk is dus een sleutelvaardigheid. Ik ben ook heel punctueel en nauwgezet, eigenschappen die cruciaal zijn in een job als de mijne.

 

Wil je ook samenwerken met USG Professionals als legal consultant? 

Ontdek onze vacatures