Hoe Delhaize de Corporate HR Award voor Agile Workforce won

02 september 2022 ·2 min read time

Wij gingen in gesprek met de Employer Branding & Employee Engagement Manager van Delhaize.


Jaarlijks bekronen de Corporate HR Awards bedrijven die op een vernieuwende manier investeren in hun mensen. Onder de genomineerden troffen we dit jaar onder andere Engie, KBC en Colruyt. In de categorie ‘Agile Workforce’ wist Delhaize de jury te overtuigen met een geslaagde uitrol van meerdere hr-initiatieven, waardoor ze zich snel konden aanpassen aan een omgeving die continu verandert.

Employee & candidate experience veiligstellen

Toen ons land voor het eerst op slot ging, sloeg de mysterieuze vrees voor toiletpapierschaarste en drogevoedingtekorten toe. Beelden van ellenlange files aan supermarkten overspoelden de media.

Employer Branding & Employee Engagement Manager bij Delhaize: “Door de strenge coronamaatregelen en stormloop aan hamsteraars moesten we op zoek naar manieren om de continuïteit van onze winkels te waarborgen. En snel: we focusten op een maximale ondersteuning van ons huidig personeelsbestand en de aanwerving van nieuwe collega’s.”

Solliciteren vanuit je kot

Het ‘traditionele’ offline rekruteringsevent dat kandidaten de mogelijkheid biedt om de fysieke winkelomgeving te verkennen, kon niet meer doorgaan. “Toch wilden we de unieke candidate experience met exclusieve blik achter de schermen behouden. Minister De Block inspireerde ons om het volledige selectieproces te digitaliseren.”

Tijdens online job-degustaties konden sollicitanten proeven van de werkplek en werksfeer bij Delhaize. “Het digitaal event werd verrijkt met virtuele tours en speeddates met vaste medewerkers, zodat kandidaten een realistische weergave kregen van de werkgever die Delhaize is. We zijn erin geslaagd de meeste vacatures in te vullen - en dat ondanks covid, de arbeidskrapte en de digitale drempel die veel profielen nog steeds ervaren.”

Never not learning

Ook het trainingsaanbod van Delhaize verhuisde naar een virtuele omgeving. “De e-learnings werden volledig afgestemd op de werkrealiteit van onze medewerkers, zodat ze met de nodige theoretische en praktische bagage aan de slag konden. Intussen werd het opleidingsaanbod uitgebreid met hybride en blended opleidingstrajecten en is er voor de logistieke profielen een 24/7-leerplatform beschikbaar.”

Transparante samenwerkingen en teamspirit voeden

Wendbaar teamwork begint met open communicatie. Om die reden ging de foodretailer volop voor de uitrol van een matrixorganisatiestructuur in hun 128 geïntegreerde winkels. “De matrixopzet onderscheidt zich van de klassieke hiërarchische structuur in die zin dat de communicatielijnen tussen teams openblijven. Zo verzekeren we een vlotte kennisdeling tussen alle winkels die onder ons beheer vallen én stimuleren we teamleden om verantwoordelijkheid te nemen voor het groter geheel.”

Daarbovenop lanceerde Delhaize een multi-level leadership journey program, om de performance en waarde tussen de afzonderlijke units te optimaliseren. “In de nieuwe werkrealiteit vervullen onze leidinggevenden een sleutelrol. De eerste laag van het programma ondersteunt hen in het creëren van een context waarin gemeenschappelijke doelen gevoed en gerealiseerd kunnen worden. Laag twee wakkert hun persoonlijk leiderschap aan, terwijl laag drie voorziet in een opleidingsaanbod dat aansluit bij hun veranderende rol.”

Leeuwendeel medewerkers zet zich in

Een gevoel van purpose is de lijm die een agile workforce verbindt. “Onze purpose ‘Beter eten is het hart van beter leven’ werd door de interne #GoeMee/#TousMotivé-community uitgedragen. Via een online platform namen collega’s deel aan digitale events en kookworkshops, bleven ze geïnformeerd over strategische en commerciële beslissingen vanuit het management en lieten we geen enkele kans onbenut om onze waardering voor ieders inzet te uiten.”

Om de purpose echt tot leven te brengen, lanceerde Delhaize de Lion Challenges. “Door elkaar aan te moedigen om te participeren in teamchallenges en lokale initiatieven als straatveegacties, zijn onze mensen dichter naar elkaar gegroeid.”

Een Corporate HR Award in de wacht slepen is een mooie erkenning voor elke organisatie die menselijk kapitaal op de eerste plaats zet. “Op korte termijn wisten we de agile mindset fundamenteel te verankeren in onze organisatie. Deze overwinning hebben we dan ook aan de wendbaarheid van al onze Lions te danken.”