Hoe zorg je voor financiële stabiliteit als freelancer?

04 november 2020 ·3 min read time

Guy Van der Sande werkte jaren als ICT Consultant en is intussen al 12 jaar freelancer in ICT. Vandaag begeleidt hij vanuit die ervaring andere ICT Consultants om het juiste freelanceproject te ...


Hoe bouw je een goed netwerk op als freelancer? En hoe bepaal je een correct freelance tarief? Dit zijn onze tips en tricks voor startende freelancers.

 

Waarom koos je 12 jaar geleden voor het freelancestatuut?

“Op een bepaald moment was ik toe aan iets nieuws: ik had behoefte aan afwisseling en wilde zelf kunnen kiezen op welke projecten ik werkte. Ook financieel was het interessant. Ik startte naast mijn hoofdberoep als consultant bij Beaver IT Services - het vroegere USG Professionals – als zelfstandige in bijberoep. Niet lang daarna kwam er een opportuniteit om mee te werken aan een zeer interessant en langdurig project als zelfstandige in hoofdberoep. Omdat het kriebelde en het een langtermijnproject was, nam ik deze opportuniteit met beide handen aan. Uiteindelijk heb ik gedurende vijf jaar aan dat project gewerkt en was ik vertrokken als freelancer.

Na dat project mocht ik nog enkele bijkomende voordelen van freelancen ervaren. Zelf beslissen welke projecten je aanvaardt en zelfs een korte periode deeltijds werken om de work-life balance in evenwicht te houden.

Intussen werk ik al zeven jaar voor USG Professionals. Na al die tijd is het verschil tussen freelancen of vast in dienst zijn wat vervaagd. Als een bedrijf weet wat het aan je heeft krijg je ook vertrouwen en kiest het ervoor om die kennis in huis te houden.”

Hoe bouw je als beginnend freelancer een netwerk op?

“Als starter is het interessant met een intermediair te werken, omdat het je financiële stabiliteit biedt. Op termijn bouw je ook je eigen netwerk uit en kan je rechtstreeks bij klanten aan de slag.

Personal branding is uiteraard enorm belangrijk. Een goed en volledig profiel op sociale media als LinkedIn en delen van expertise via netwerkevents en peer-to-peer connecties zijn daarbij een nuttig hulpmiddel. Het is immers omwille van die expertise dat klanten met jou willen werken.

Zorg er zeker voor dat al deze informatie ook in een mooi en volledig CV terug te vinden is. Dat laatste zal immers altijd je eerste visitekaartje zijn!

Met welke financiële valkuilen moet je als freelancer rekening houden? Hoe bepaal je bijvoorbeeld je tarief?

“Je moet er vooral rekening mee houden dat je nog heel wat kosten zal moeten betalen op wat je bruto factureert. Je boekhouder kan dat met jou bekijken en ervoor zorgen dat je niet voor al te grote verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld door meteen de maximale sociale bijdrage te betalen. Denk er ook aan dat je – in tegenstelling tot iemand die in loondienst werkt – niet elke maand automatisch een loon ontvangt. Facturen hebben doorgaans een betaaltermijn van dertig tot 90 dagen. Tot die tijd heb je dus geen inkomsten, tenzij je via een goede intermediair zoals USG Professionals werkt.
Stel in elk geval een doordacht financieel plan op samen met je boekhouder. Zorg dat je de kosten onder controle kunt houden. De verleiding om veel en overdreven investeringen te gaan doen ligt immers op de loer. Willen we niet allemaal met een Tesla rijden ??

Ga tenslotte ook na welke projecten er beschikbaar zijn voor jouw profiel en welke tarieven er gangbaar zijn in de markt. Op basis daarvan kan je je eigen uur- en dagtarief gaan bepalen.”

Welke financiële tips kan je freelancers nog meegeven?

“Hou je administratie goed bij en zoek een boekhouder die gebruikmaakt van ondersteunende IT-programma’s. Als freelancer is het belangrijk dat je je onkosten bijhoudt zodat je ze fiscaal kan inbrengen, maar denk eraan dat je niet alles zomaar kan inbrengen en doe geen buitensporige uitgaven. Kledij en schoenen zijn bijvoorbeeld niet fiscaal aftrekbaar. Heb je een vennootschap, dan is het ook verstandig om voorafbetalingen te doen.”

Hoe bepaal jij je tarief als freelancer? Stuur je het soms bij en wanneer?

“Mijn tarief bepaal ik op basis van wat gangbaar is in de markt. Soms stuur ik het wat bij, bijvoorbeeld als ik een project graag wil binnenhalen. Ook de locatie van een project en de afstand die ik dagelijks moet afleggen, de jobinhoud, de verantwoordelijkheid die je opneemt en de duur van het project kunnen het tarief beïnvloeden.”

Als freelancer ben je wat kwetsbaarder wanneer je werkloos of ziek wordt. Je bouwt ook minder pensioen op. Hoe kunnen freelancers zich daartegen indekken?

“Het is sowieso een goed idee om aan pensioensparen te doen, onder andere via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Je kan je als zelfstandige ook verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, dat raad ik zeker aan.”

Wil jij graag als Freelancer aan de slag? Dan is ons Start to freelance traject iets voor jou!

Lees meer