Houden van verandering maakt het leuker om te springen

04 november 2020 ·4 min read time

Zich als laborant verdiepen in IT, een nieuwe dansstijl onder de knie krijgen of skydiven. Als Annick iets nieuws kan proberen, springt ze. Een uitstekende eigenschap voor een projectconsultant…


Annick Lecomte over haar job als Science Consultant

 

Over Annick Lecomte (31), Functioneel Planner /Science Consultant bij  USG Professionals

  • 7 jaar ervaring als projectconsultant
  • Is al heel haar leven een fervente danseres. “Alles van ballet tot hiphop, en de laatste jaren dans ik graag salsa met mijn partner.”
  • Wilde als kind dierenarts worden, “tot ik ontdekte dat je die dieren soms spuitjes moest geven. Dat vond ik te erg.” 
  • Favoriete uitspraak: “Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory. Dat vind ik een fijne gedachte: dat als je iets nieuws probeert, het een mooie herinnering kan worden waar je met plezier naar terugkijkt.”
  • Sommige mensen dromen ervan om te skydiven, Annick deed het ook echt. Al twee keer zelfs. “Na een dagopleiding voor AFF (accelerated free fall) sprong ik uit een vliegtuig, samen met twee begeleiders die me vasthielden tot de parachute openging. Die eerste tien seconden waren onbeschrijflijk. Intussen deed ik het al twee keer en het is zeker voor herhaling vatbaar. Het is iets voor op mijn tienjaarlijkse bucketlist.” 
  • Voor een weekend weg mag je haar altijd wakker maken “of voor een babbel. Mensen zeggen dat weleens – ‘je mag me altijd bellen’ - maar ik meen dat écht. Als mijn vrienden me nodig hebben, mogen ze me wakker bellen.”
  • Het leukste moment bij USG Professionals: “Alle winter- en zomerevenementen zijn altijd verzorgd én leuk. Ik herinner me vooral een event waarbij we zelf een concept voor een T-shirt mochten creëren met spuitbussen. Heel tof!”

Wat doet een Functioneel Planner precies?

“Voor alles wat te maken heeft met budgetten ben ik het centrale aanspreekpunt voor de verschillende departementen. Die cijfers veranderen voortdurend omdat projecten stoppen, het aantal mensen dat op een project werkt wijzigt, … Budgetten moeten dan herverdeeld worden over een bepaalde tijdsspanne. Ik zorg voor een update van de huidige stand van zaken, zodat men daar conclusies uit kan trekken.”

“Ik ben hier nog maar sinds april van dit jaar aan de slag en ben dus gestart middenin de lockdown. Mijn collega’s heb ik daardoor nog niet gezien, mijn werk doe ik vanop afstand. Maar dat lukt wel, voorlopig.”

Koos je er bewust voor om als projectconsultant aan de slag te gaan?

“Nadat ik afstudeerde als bachelor in farmaceutische en biologische laboratoriumtechnieken deed ik eerst een interimjob als laborant bij een bedrijf dat crèmes en zalven maakte. Ik kon er niet blijven omdat de budgetten op waren, een fenomeen dat eigen is aan de farmaceutische sector. Het was dus een logische stap om als Project Consultant te starten: het bood me werkzekerheid én ik kon projectwerk blijven doen.

Wat spreekt je zo aan in projectwerk? 

“De voorbije zeven jaar werkte ik bij één klant op drie verschillende projecten. Eerst in het labo, waar ik kwaliteitstests uitvoerde op geneesmiddelen, later op een groot transferproject, waar ik een ruim takenpakket had en verschillende werkcellen oprichtte. Daarna maakte ik de shift naar IT: ik stelde me intern kandidaat voor een project om laboprocedures te vertalen naar een elektronisch systeem, om zo het papierwerk te verminderen. Die laatste opdracht verliep niet helemaal zoals ik had verwacht. Daarom liet ik USG Professionals weten dat het tijd was voor iets nieuws en even later kon ik bij een nieuwe klant aan de slag. Als projectconsultant heb je de ruimte om dingen te proberen, intussen veel bij te leren en zo te zoeken naar de juiste weg.”

Welke talenten kan je kwijt in deze job, waar moet je goed in zijn? 

“Vanwege de vele contacten met de VS komt een goede talenkennis wel van pas. Sterk zijn in multitasken is ook een troef: op piekmomenten – meestal de twee laatste weken van de maand - stromen de mails binnen en daar moet je rustig onder blijven.”

“Voor elke projectconsultant geldt trouwens dat je flexibel moet zijn en je vlot moeten kunnen aanpassen: snel alles onder de knie krijgen, de bedrijfstaal begrijpen, … Het is bovendien een voordeel als je goed kan omgaan met verandering. Dat maakt het des te leuker om de sprong te maken naar een nieuwe uitdaging.”

Hoe lang werk je meestal aan een project? Heb je zelf een voorkeur voor lange of kortere projecten? 

“Tot nu toe duurden mijn projecten telkens twee jaar: een goed gemiddelde, vind ik zelf. Het project waar ik nu aan werk loopt van april tot eind februari en is dus iets korter. Maar het gebeurt vaak dat projecten verlengd worden met zes maanden of een jaar. Bij de vorige klanten ben ik elke keer zelf achter nieuwe projecten aan gegaan. Was er intern een nieuwe uitdaging die me aansprak, dan stelde ik me kandidaat. Hoe lang je bij een klant kan blijven, heb je voor een stuk ook wel zelf in de hand.” 

Welke toekomstdromen koester je nog, professioneel en privé?

“Ik hoop nog veel projecten te doen voor USG Professionals en zo de juiste richting te vinden én een goede work-life balance. Privé ben ik volop bezig met renovatiewerken. Door corona hebben die wat vertraging opgelopen, maar als alles goed gaat, zouden we dit jaar nog verhuizen.”

Wil jij ook aan de slag als Science consultant?

Bekijk vacatures