Ik wil iets bijdragen aan de wereld

22 april 2021 ·3 min read time

Via USG Professionals kon Harald aan de slag bij een farmaceutisch bedrijf. Een sector die hij eigenlijk niet goed kende, maar waar hij zich als een vis in het water voelt.


Harald Vertongen voelt zich helemaal thuis in de farmaceutische sector

Harald Vertongen (26) Engineering Consultant bij USG Professionals

  • 3 jaar ervaring als projectconsultant
  • Zijn vrije tijd besteedt Harald vooral aan sporten: “Ik ga een vijftal keer per week fitnessen en zwem geregeld. Tijdens de lockdownperiodes verving ik fitness door fietsen en lopen.”
  • Wilde ooit kinderarts worden, maar studeerde uiteindelijk voor ingenieur. “De interesse in wetenschap was er altijd al. Ik vind het ook belangrijk om ’s avonds met een goed gevoel naar huis te gaan, iets bij te dragen aan de wereld.” 
  • Favoriete quote: “Beter één vogel in de hand dan geen hand. Een uitspraak van Urbanus waar ik me wel in kan vinden.” (lacht)
  • Fijnste moment bij USG Professionals: “Oh, zo zijn er verschillende. Het leukste was misschien wel het summer event in Knokke in 2018. Mooi weer, uitdagende fysieke proeven met veel toffe collega-consultants en een heerlijke barbecue om de dag af te sluiten. Alles was die dag perfect … Ik heb er nog lang over opgeschept tegen m’n vrienden.”

Koos je bewust voor een job als projectconsultant?

“Het sollicitatiegesprek dat ik had met USG Professionals was mijn eerste jobinterview en verliep heel rustig, heel down to earth. Ik voelde meteen dat het goed zat. Het expert program waarover ze me vertelden, sprak me ook heel erg aan. Zo ben ik gestart, eerst met het expert program - een opleidingstraject van meerdere dagen - daarna kreeg ik een project bij koekjesfabrikant Mondelez. Twee jaar geleden kon ik op mijn huidig project aan de slag, in een sector die ik anders wellicht nooit had leren kennen. Dat is grote voordeel van werken als consultant: je houdt je opties open en ontdekt verschillende sectoren. Het is ook gewoon heel fijn werken. Je bent geen nummer en men vindt het belangrijk dat je je goed voelt, bij USG Professionals en bij de klant. Momenteel werk ik een jong, tof team en er zijn verschillende consultants van USG Professionals de slag. Maandelijks is er een lunch met alle consultants samen: dat is altijd heel tof.”

Welke talenten kan je kwijt in deze job?

“Ik volgde ooit een lerarenopleiding en vind het nog altijd fijn om technisch complexe zaken op een heldere manier uit te leggen. Dat komt hier wel van pas als ik operatoren moet opleiden of hen ‘slecht nieuws’ moet brengen, bijvoorbeeld over procedures die wat strenger of moeilijker worden. Het is belangrijk om dat op een goeie manier over te brengen.”

“Als projectconsultant heb je het liefst ook een sociaal kantje en ben je een soort kameleon. Je moet je telkens aanpassen aan nieuwe mensen en omgevingen. Tegelijk moet je dat ook weer kunnen loslaten wanneer je project afgelopen is.”

Dit is geen 9-to-5-job. Hoe makkelijk is ze te combineren met je privéleven?

“Elke maand werk ik telkens één week een vroege, een late of een nachtshift. Zo kan ik trainingen tijdens mensen hun shift geven. Er heerst dan een heel andere sfeer op het werk, wat ik wel leuk vind. Het heeft ook voordelen: als ik de vroege shift heb, begint het weekend bijvoorbeeld extra vroeg op vrijdag. De andere weken werk ik gewoon tijdens de kantooruren. Voor de coronacrisis was thuiswerk niet mogelijk, nu schrijf ik procedures meestal thuis. Hopelijk blijft dat ook volgend jaar mogelijk, want het is zeer goed om de focus te behouden. Eén à twee dagen per week werk ik thuis, de andere dagen ben ik back-up ter plaatse en werk ik wel op kantoor.”

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei? 

“In de twee jaar dat ik al op mijn huidig project werk, is mijn functie wel wat breder geworden. Je functie-inhoud kan dus zeker evolueren, maar op dit moment hoeft dat niet per se voor mij. Ik vind het heel leuk om support te bieden, in team te werken. Bovendien doe ik hier veel niche-ervaring op, dat is sowieso mooi meegenomen.”  

Hoe zie jij je toekomst bij USG Professionals? En welke toekomstplannen heb je privé nog?

“Ik voel me heel goed bij USG Professionals en prijs me gelukkig dat ik in deze moeilijke tijden een job kan doen die me helemaal ligt. Sowieso denk ik nooit ver vooruit, hoogstens een jaar of vijf. Ook privé mag het nu even wat rustiger zijn. Ik verhuisde in april en heb me intussen helemaal gesetteld.”

Wil jij ook graag aan de slag als Engineering consultant?

Ga naar vacatures