In volle corona-storm vond ik dankzij USG Professionals snel een nieuw project

04 november 2020 ·4 min read time

Ordenen, doorgronden, analyseren, … het zijn woorden die we tijdens ons gesprek met Franky De Rick enkele keren horen. Waarom hij koos voor een job als IT Consultant, wordt dan ook al snel ...


Franky De Rick (56), IT Consultant/Developer bij Partena voor USG Professionals

  • Franky heeft 12 jaar ervaring als projectconsultant.
  • In zijn vrije tijd is hij steevast op pad met zijn fototoestel. “Ik neem het overal mee naartoe en maak zo veel mogelijk foto’s, ook op events van USG Professionals. Als ik die beelden ’s avonds kan opladen en ordenen in een digitale map, ben ik een gelukkig man.”
  • Als kind wilde Franky dierenarts worden. “Tot ik de tv-serie All creatures great and small zag. Dierenartsen die koeien hielpen bevallen, met hun arm diep in de koe om te voelen waar het kalfje zat. Nee, dat was niets voor mij.”
  • Favoriete uitspraak: “Het is wat het is.”
  • Kleine dingen maken Franky gelukkig. “Mijn platen- en cd-collectie, bijvoorbeeld. Ik ben al heel mijn leven een groot fan van filmmuziek en legde een mooie verzameling aan. Als amateurfotograaf verdiep ik me sinds kort ook in 360°-fotografie.”
  • Voor zijn kinderen en kleinkind mag je Franky gerust uit bed halen. “En voor chocolade.”
  • Meest memorabele moment bij USG Professionals: “De dag dat ik het Certified Professional Requirements Engineering (CPRE)-certificaat behaalde. Dat ging gepaard met enige tijdsdruk, want USG Professionals had me gevraagd om mijn ervaringen met het behalen van het certificaat te delen met enkele collega-analisten. Toen die vraag kwam, had ik het boek echter nog niet gelezen. Daar heb ik dan maar snel werk van gemaakt, zodat ik de test kon afleggen. Eén week later gaf ik mijn presentatie. Missie volbracht!”

Wat spreekt jou aan in projectconsultancy en in jouw job in het bijzonder?

“Ik werkte ruim 11 jaar op hetzelfde project, in die zin ben ik een atypische projectconsultant. Daar ben ik niet rouwig om. Als je langere tijd in dezelfde omgeving werkt, kan je je echt verdiepen in een onderwerp en dat ligt me wel. Ik ben niet zozeer een projectmanager, maar wel iemand die in de diepte graaft en zaken helemaal probeert te doorgronden. Tegelijk ben ik best veelzijdig: voor USG Professionals werkte eerst als ontwikkelaar, daarna als analist. Daardoor kon ik in volle corona-storm snel aan de slag bij een nieuwe klant toen mijn vorige project werd stopgezet. USG Professionals heeft ook een ruime klantenbasis, waardoor er altijd wel opportuniteiten zijn. Ook voor 50-plussers zoals ik.”

Welke talenten kan je kwijt in deze job?

“Moeilijk om talenten van mezelf op te noemen … Maar ik denk dat ik wel mag zeggen dat nauwgezet ben, ook in mijn job. Ik heb zelfs een soort Wikipedia voor mezelf gemaakt: een digitaal archief waarin ik alles wat ik moet weten op een overzichtelijke manier bewaar.”

Over welke eigenschappen en skills moet een projectconsultant volgens jou beschikken?

“Je moet vooruit kunnen denken en jezelf verplaatsen in je klanten en stakeholders. In mijn geval moeten de mensen van de businessafdeling erop kunnen vertrouwen dat ik hen ga helpen. Ook contactvaardigheid is volgens mij heel belangrijk, net als een goed inzicht in de business waarin je werkt. Zo kan je echt een verschil maken. En meertaligheid is altijd een troef.”

Heeft jouw job als consultant voordelen ten opzichte van een job in vast dienstverband?

“Als consultant bouwde ik een zeer breed netwerk op: in totaal kwam ik bij meer dan twintig bedrijven over de vloer. Dat vergroot de kans om een snel een nieuw project te vinden, zoals ik onlangs mocht ervaren.”

Ben je tevreden over je work-life balans?

“Doorheen de jaren heb ik geleerd om mijn werk niet mee naar huis te nemen. In mijn vorige project was ik thuis omstreeks 17u15, maar ik startte ook vroeg. Om vijf uur ging mijn wekker, zodat ik de ochtendfiles voor kon zijn. Thuiswerken deed ik zelden, ook omdat ik persoonlijk contact zo belangrijk vind en het handiger vind om collega’s tussendoor even een vraag te kunnen stellen. Door de coronacrisis werk ik nu thuis, maar ik blijf toch de voorkeur geven aan echt contact. Mijn nieuwe project is een stuk dichter bij huis. Zodra we weer op kantoor mogen werken, kan ik zelfs met de fiets naar het werk. Daar kijk ik heel erg naar uit.”

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei?

“In mijn vorige project werkte ik eerst als developer. Na een tweetal jaar groeide ik door naar een functie als analist. Ik werkte mee aan een project rond mobiele toepassingen, voor de tablets die controleurs gebruiken. Zo leerde ik API’s beschrijven, een manier om data door te sturen tussen applicaties. Dat was voor mij nieuw en heel leerrijk.”

“Sinds kort ben ik weer als programmeur aan de slag, in een nieuw project: voor Partena ontwikkel ik programma’s die de administratieve processen versnellen en vergemakkelijken. Het is inhoudelijk misschien wat minder vernieuwend, maar ik doe het even graag. Er zijn niet veel developers meer die nog vertrouwd zijn met AS400: een ouder systeem, maar bij bedrijven is het nog vaak in gebruik. Ik ben blij dat ik dat ‘gat’ kan opvullen en klanten kan voorthelpen.”

Hoe zie jij je toekomst, professioneel en privé?

“In mijn nieuwe project wil ik de komende maanden een goede basis opbouwen. We zien wel hoe het verder loopt. Is de klant tevreden, dan zet ik mijn werk met veel plezier voort. Ik voel me heel goed bij USG Professionals, dus ik ben vast van plan om voor hen projecten te blijven doen. En heel misschien maak ik ooit van mijn hobby, 360°-fotografie, mijn beroep. Je kan daar zulke ongelooflijke dingen mee doen: supergedetailleerde foto’s maken met een drone, knappe 360°-foto’s creëren terwijl je op Times Square staat, filmpjes opnemen terwijl je fietst om die achteraf te bekijken door een VR-bril, … Maar dat is echt een zotte droom, voorlopig ben en blijf ik een gepassioneerd amateur.”

Wil jij ook aan de slag als IT consultant?

Bekijk onze vacatures