Je vlot aanpassen én je klant stabiliteit bieden, dat moet je als projectconsultant kunnen

02 februari 2021 ·4 min read time

Een rustige strandwandeling zegt hem even veel als de adrenalinekick van een raceparcours. En drukke momenten op het werk compenseert hij graag met weekendjes weg met zijn kersverse echtgenote.


Kai Chun Wong over zijn job als Business Analyst Consultant bij USG Professionals

 

Over Kai Chun Wong (31), tot voor kort Business Analyst Consultant bij KBC Verzekeringen voor USG Professionals

  • Heeft 5,5 jaar ervaring als projectconsultant, waarvan 3,5 jaar bij USG Professionals.
  • Zijn jongensdroom was formule 1-piloot worden. “Ik speelde het vaak op de Playstation en ging graag karten met vrienden. De adrenalinekick, daar hou ik van. Maar het is een beroep dat enkel is weggelegd voor de happy few, mensen met veel talent … en een groot budget.”
  • In zijn vrije tijd gaat Kai op zoek naar ultieme rust. “Samen met mijn vrouw een weekend weg, naar een stad of naar zee. Wandelen, lunchen, iets drinken in een aperobar op het strand. Drie keer per week speel ik ook padel, een mix van tennis en squash.”
  • Zijn motto: “Elk nadeel heb z’n voordeel. En hakuna matata. De toekomst is onvoorspelbaar, dus kan je beter genieten van het moment. Positief blijven, ook in moeilijke tijden, want er komt altijd een nieuwe dag.”
  • Kai’s volledige voornaam is eigenlijk Kai Chun. “Vroeger sprak iedereen me zo aan, maar sinds de universiteit kort ik zelf mijn naam af tot Kai.”
  • Voor een (ski)reis of een trip naar een pretpark mag je Kai altijd wakker maken. 
  • Meest memorabele moment bij USG Professionals: “Toen ik startte bij USG Professionals zat ik twee dagen op de bank en besloot ik het PRINCE2-certificaat te behalen. Terwijl ik studeerde voor het examen, mocht ik starten bij KBC Verzekeringen. Het waren twee intense weken, waarin ik zelfstudie ’s avonds en in het weekend combineerde met mijn nieuwe job overdag. Het behalen van dat certificaat na die drukke periode, dat was echt een geluksmoment voor mij.”   

Je hebt net een opdracht afgerond bij KBC Verzekeringen. Wat hield die precies in?

“Als Business Analyst Consultant vormde ik de brug tussen de business en de IT-afdeling. De requirements van het productiebeleid vertaalde ik voor de functioneel analisten, ontwikkelaars en applicatiebeheerders. Ik trad ook op als back-up voor de Product Owner wanneer er zaken onduidelijk waren, maakte businessanalyses en mock-ups, en voerde soms mee business tests uit om de deadline van een release te halen. Bij KBC Verzekeringen hielp ik zo een zestal nieuwe producten te lanceren. Telkens een nieuwe uitdaging, want je moet je heel grondig verdiepen in het product in kwestie.” 

Over welke eigenschappen moet je als projectconsultant beschikken? 

“Als projectconsultant moet je sterk zijn in analytisch denken. Elk bedrijf is anders, daarom is het belangrijk om organisatiestructuren snel te doorgronden. Flexibel en communicatief zijn is ook een troef. Je komt steeds met nieuwe mensen in contact en dat vraagt om een goed aanpassingsvermogen. Anderzijds vind ik het belangrijk om je klant continuïteit en zekerheid te bieden: ervoor zorgen dat je project stabiel is en het op een goede manier overdragen.”

Koos je bewust voor project consultancy? 

“Ik hou van de afwisseling: telkens een nieuwe uitdaging, in een nieuwe omgeving. Op een job in vast dienstverband zou ik snel uitgekeken zijn, denk ik. Daarom spreekt projectwerk me zo aan. USG Professionals biedt me bovendien werkzekerheid. Is een project afgerond, dan helpen zij me zoeken naar een nieuwe opdracht.”

Ben je tevreden over je work-life balance, kan je mee beslissen over waar en wanneer je werkt? 

“Voor mijn vorige project was ik best lang onderweg. Ik woon in Wuustwezel, mijn werkplek was in Leuven. Daarom vertrok ik al om halfzes, zodat ik om 6u45 aan mijn bureau zat. Dankzij de flexibele werkuren kon ik voor 16u stoppen om de file voor te zijn. Het kwam ook geregeld voor dat ik wat langer doorwerkte – tot vijf of zes uur – maar de afspraak was: thuis is thuis. Geen telefoons of e-mails voor het werk meer dan. Door corona is dat wel veranderd: ik zat toch aan mijn bureau, geen verplaatsing woon-werk, dus werkte ik makkelijk wat langer door. Een valkuil voor veel mensen, vrees ik.”  

Bij de vorige klant werkte je drieënhalf jaar. Wat is de gemiddelde duur van een project?

“Bij KBC Verzekeringen startte ik voor een periode van drie maanden. Daarna was er een evaluatie door het team en werd mijn contract met zes maanden verlengd. Er volgden nog verlengingen, telkens met een jaar, maar door de coronacrisis is de opdracht nu vroegtijdig stopgezet. Of je project verlengd zal worden of niet, weet je dus niet op het moment dat je start. Maar vaak heb je het wel zelf in de hand. Is de klant tevreden over je werk en kan hij je knowhow gebruiken voor een ander project, dan kan je langer blijven.” 

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei?

“Er zijn zeker mogelijkheden om te groeien, USG Professionals stelt bijvoorbeeld verschillende onlinecursussen ter beschikking. Die zijn niet verplicht. Je moet er dus zelf in investeren en bereid zijn om opleidingen te volgen buiten de werkuren. Maar je neemt ze wel mee in je evaluatiegesprek.”

Welke toekomstplannen koester je nog, privé en op carrièrevlak?

“Op professioneel vlak hoop ik nu snel een tof nieuw project te vinden. De komende jaren wil ik bij USG Professionals uitzoeken in welke sector ik me wil specialiseren: de financiële, de farmaceutische, misschien de bouw. Privé vertoef ik op dit moment op een roze wolk: ik ben in oktober getrouwd, een droom die uitkwam. De trouw kon nog net voor de tweede lockdown plaatsvinden, maar voor onze huwelijksreis naar Indonesië, waar we enorm naar uitkeken, zullen we helaas moeten wachten tot 2021 of 2022.”

Wil jij ook aan de slag als ICT consultant?

Bekijk onze vacatures