Kennis halen uit cijfers is zó boeiend

04 november 2020 ·5 min read time

Op de werkvloer of in de fitness, zichzelf pushen en grenzen verleggen zit in Nicks natuur. Dat hij koos voor een job als Finance Consultant bij USG Professionals is dan ook geen toeval.


Nick Van Goethem (27), Finance Consultant bij USG Professionals

  • 2 jaar ervaring als projectconsultant
  • In zijn vrije tijd doet hij aan fitness en krachttraining: “Ik hou ervan mezelf te pushen, mijn grenzen steeds te verleggen.”
  • Als kind droomde hij van een job als piloot.
  • Een uitspraak die Nick vaak gebruikt: “Als het makkelijk was, zou iedereen het doen.”

Je werkt als Finance Consultant voor USG Professionals. Wat houdt je job precies in? En wat spreekt je erin aan?

“In theorie ben ik projectconsultant, in de praktijk heb ik bij Samsung – via USG Professionals - een contract van onbepaalde duur. Ik werk er als MI/BI Analyst voor de tv-afdeling. Via cijfers en data probeer ik inzicht te krijgen in de businessproducten en het gedrag van consumenten. Als handelsingenieur ben ik sowieso sterk geïnteresseerd in de economische kant, maar in deze job is een sterke interesse in tools als Excel een must: gegevens verwerken en interpreteren, rapporten creëren, … Kortom: kennis halen uit cijfers door verbanden te zien en zo achterhalen voor welke producten er businessopportuniteiten zijn. Dat vind ik heel boeiend.”

Welke talenten kan je kwijt in deze job, welke eigenschappen zijn onmisbaar?

“Ik heb een analytische geest en dat komt in deze job zeker van pas. Het is ook belangrijk dat je toepassingen als Excel, PowerPoint of SAP vlot onder de knie krijgt, de lokale bedrijfssystemen snel doorgrondt en in het algemeen een fast learner bent die graag bijleert on the job. Stressbestendig zijn en goed kunnen communiceren is absoluut een must, want ik werk samen met verschillende mensen. Het team van analisten waarin ik werk bestaat uit zes mensen, de marketingafdeling bestaat uit een tiental medewerkers. De sfeer zit er heel goed: we lachen veel en tegelijk gaat het er erg professioneel aan toe. Dat je mee kan grappen maken met de anderen is dus net zo belangrijk.”  

Waarom koos je destijds voor USG Professionals als werkgever?

“USG Professionals nam zelf contact met me op nadat ze mijn profiel hadden gezien op een jobsite. Werken als Project Consultant sprak me wel aan: het biedt je werkzekerheid en flexibiliteit. Mijn situatie is wel vrij uitzonderlijk – ik heb een contract van onbepaalde duur bij de klant – maar stel dat ik op een dag klaar ben voor iets nieuws, dan kan ik van project veranderen zonder dat ik op zoek moet naar een nieuwe werkgever. De klik met USG Professionals was er bovendien van bij het begin. Het eerste gesprek verliep heel vlot en ik had een goed gevoel bij de werkomgeving: toffe, fancy kantoren. Niet dat ik daar zo vaak ben – ik werk bij de klant – maar het gaf me wel een idee van de sfeer en de bedrijfscultuur. USG Professionals stelde me ook meteen verschillende interessante projecten voor. Uiteindelijk heb ik voor Samsung gekozen.”

Komt het beeld dat je van deze job had overeen met de realiteit? Zijn er zaken die je verrast hebben, in de positieve of negatieve zin? 

“Toen ik startte bij USG Professionals ging ik bij twee klanten op gesprek. Het ene project bleek in de praktijk anders dan ik op basis van de functiebeschrijving had verwacht. Maar bij Samsung klopte het helemaal: ik voelde meteen dat het goed zat. Intussen ben ik hier bijna twee jaar aan de slag en ik doe deze job nog altijd met even veel enthousiasme. Ik had niet echt een idee hoe het eraan toeging in een Koreaans bedrijf, maar het heeft me positief verrast. Lokaal krijgen we veel vrijheid, maar dat betekent ook dat we geregeld moeten rapporteren aan de hoofdzetel. De vele reports en approvals maken het werk complex maar ook heel interessant.”  

Heb je een goede work-life balance?

“Er gelden heel flexibele werkuren: we mogen starten tussen 7u30 en 10u30. Meestal begin ik omstreeks 9u15 en werk ik tot een uur of zeven. Collega’s met kinderen stoppen meestal wat vroeger. Niemand maakt daar een probleem van, zolang het werk maar klaar is. In de winter is het vaak wat drukker vanwege de vele lanceringen, tijdens de zomermaanden doen we het wat rustiger aan. In principe mogen we ook een dag per week thuiswerken, maar voor de coronacrisis maakte ik daar maar een keer of drie gebruik van. Het communiceert nu eenmaal vlotter als je elkaar live kan zien en in mijn job is er geregeld overleg nodig met de collega’s van sales. Nu we moeten thuiswerken vanwege de corona-lockdown doen we dat via mail, chat of telefoon. Het is iets minder handig, maar voorlopig is het doenbaar.”

Ben je tevreden over je loon als Project Consultant?

“Mijn loon is marktconform én ik heb een bedrijfswagen, dus ik mag zeker niet klagen. Bovendien krijgen we representatiekosten en maaltijd-, eco- en cultuurcheques. Dik oké, vind ik.”

Biedt je job ruimte voor professionele en persoonlijke groei?

“Opklimmen in de zin van ‘ooit de job van mijn baas doen’ is niet mijn bedoeling, maar ik wil wel ervaring blijven opdoen en doorgroeien in marketing. USG Professionals geeft me ook de kans om opleidingen te volgen. Morgen start ik bijvoorbeeld met een cursus Frans. Ik vind het belangrijk om mijn kennis bij te schaven omdat ik in Brussel werk. USG Professionals heeft dat voor mij mogelijk gemaakt. Er zijn ook geregeld tussentijdse online evaluaties en feedbackgesprekken met mijn contactpersoon bij USG Professionals. Die helpen me nog beter te worden in mijn job. Bij de officiële evaluatie- en functioneringsgesprekken – die mee mijn loon bepalen - is zowel mijn manager bij Samsung als iemand van USG Professionals aanwezig.”

Hoe zie jij je toekomst bij USG Professionals? En welke uitdagingen wil je privé nog aangaan?

“Mocht er bij Samsung een vacature vrijkomen voor een productmanager, dan zou ik daar zeker kandidaat voor zijn. Dat heb ik trouwens al laten weten aan USG Professionals, daar zijn ze heel open in. Intussen blijf ik elke dag bijleren in de job die ik doe. Privé zou ik graag elk jaar een grote reis willen maken met mijn vriendin. Eigenlijk hadden we er al een geboekt, naar Dubai, maar door het coronavirus heb ik die helaas moeten annuleren. Hopelijk krijgen we binnenkort een nieuwe kans.”

Wil je ook aan de slag als Finance consultant?

Bekijk onze vacatures