Medewerkers Makro/Metro kiezen zelf hoe vaak ze thuiswerken

22 november 2021 ·3 min read time

Hoe antwoordt Makro/Metro op de vraag "Hoeveel dagen laten we ons personeel van thuis werken?". Caroline Rombaut geeft je het antwoord en de filosofie erachter.


De bedrijfswereld is druk in de weer met het concretiseren van het hybride werkmodel. Organisaties trachten een antwoord te formuleren op volgende vraag: hoeveel dagen laten we ons personeel thuiswerken? Bij Makro Cash & Carry Belgium laat men de keuze volledig bij de medewerkers.

 

Thuiswerken of op kantoor? It’s up to you

Voor de pandemie werd door de medewerkers van het hoofdkantoor bij Makro/Metro enkel in uitzonderlijke omstandigheden thuisgewerkt. De groothandel wil zijn bedienden nu de kans geven om zelf te kiezen wanneer ze het nodig vinden om naar het hoofdkantoor te komen.

Caroline Rombaut, Head of People and Organizational Development: “We bieden onze medewerkers de mogelijkheid om een hybride werkformule op maat samen te stellen. Daarin is alles van 0 tot 5 dagen thuiswerken mogelijk. Op basis van hun keuze wordt vervolgens een gepersonaliseerd addendum toegevoegd aan hun arbeidsovereenkomst.”

Slimmer leven en werken

Dat geen enkel mens dezelfde behoeften heeft en dat iedere medewerker een andere invulling aan zijn of haar werk- en privéleven wil geven, waren voor Makro/Metro de voornaamste redenen om een formule op maat aan te bieden. “Dat thuiswerken werkt, is de voorbije periode heel duidelijk geworden. De flexibiliteit van het hybride werkmodel laat het personeel in de eerste plaats toe zelf een balans te zoeken tussen hun persoonlijke thuissituatie en de professionele invulling van hun job.”

Toch is het opvallend dat de meesten ervoor kiezen om enkele dagen per week naar kantoor te komen. “Fulltime thuiswerken is eerder uitzondering dan regel. Efficiënte samenwerkingen, face-to-face meetings en het sociale aspect zijn daarbij de grootste drijfveren.”

Connecteren met thuisblijvers

Kiest er toch iemand voor fulltime thuiswerken? Dan kan dat. “We vragen enkel dat iedereen fysiek aanwezig is op teamdagen en andere events die in het teken van connectie staan.”

Een brede invulling van de geplande, gestructureerde teammomenten is noodzakelijk om de dagelijkse verbondenheid tussen kantoorwerkers en thuiswerkers te kunnen waarborgen. “Medewerkers die fysiek aanwezig zijn moeten te allen tijde geconnecteerd blijven met thuiswerkers, en omgekeerd. Het hybride kantoor wordt een werkplek die het beste van twee werelden combineert. In die zin zal de kantoorinrichting aangepast worden naar meer collaborative spaces.”

‘Accelerated design thinking’ geeft hybride werkomgeving vorm

Een radicale invulling van het hybride werken vergt een radicale invulling van de kantooromgeving. Hoe ziet de werkvloer van het hoofdkantoor bij Makro/Metro er binnenkort uit? “De rol van het fysieke hoofdkantoor verandert. Het wordt een ontmoetingsplaats waar medewerkers, partners en bezoekers samenwerken, maar waar ook ruimte zal zijn voor geconcentreerde individuele werkzaamheden, bijvoorbeeld in stilteruimtes.”

Het bedrijf organiseerde een tweedaagse workshop om zoveel mogelijk ideeën te sprokkelen voor de concrete invulling van de kantooromgeving. “Om ellenlange discussies en hokjesdenken te vermijden, werd de interne workshop georganiseerd volgens de principes van accelerated design thinking. Deze methode moedigt denken buiten de bestaande kaders aan, waardoor je op een creatieve manier complexe vraagstukken kan benaderen en behandelen.”

Van radicale naar minder radicale kantooromgeving

In totaal werden meer dan 40 ideeën geopperd. “Uiteraard is niet elk idee even haalbaar. Daarom werden uit alle ideeën een drietal scenario’s gedistilleerd, gaande van radicaal tot minder radicaal. Welk scenario uiteindelijk gekozen zal worden, heeft een impact op onze infrastructuur.”

Ongeacht het gekozen scenario, zal het hoofdkantoor van Makro/Metro sowieso downsizen van 2 verdiepingen naar 1. De hoofdfocus zal op teamwerk liggen. “Het collaboratieve aspect is in alle drie scenario’s aanwezig. In het meest radicale scenario werken de medewerkers voor alle individuele, dagelijkse administratieve taken thuis en komt men enkel nog naar kantoor om samen te werken, te brainstormen … De overige twee scenario’s houden ook meer rekening met werken op kantoor. We hopen in maart 2022 de werken af te kunnen ronden en de hybride werkvloer te kunnen openen.”

USG Professionals brengt bedrijven naar de werkvloer van morgen -> Ontdek onze whitepaper