USG Professionals biedt me vrijheid én zekerheid

04 november 2020 ·4 min read time

Zijn sociale skills deed hij op als hoofdleider bij de scouts, zijn talent voor wetenschappen is wellicht aangeboren, maar bovenal is Arno Lievens een family man. Dat belet hem echter niet om bij USG ...


Arno Lievens (28),  2,5 jaar Science Consultant bij een farmaceutisch bedrijf voor USG Professionals

  • Zijn vrije tijd brengt Arno vooral door met zijn gezin. “Ik heb een dochtertje van 2,5 en er is een zoontje onderweg. Het liefst ben ik bij hen, maar ik ben ook actief in de lokale en nationale politiek.”
  • Tot zijn twaalfde droomde hij van een job als leeuwentemmer: “Dat had ik eens gezien in een circusvoorstelling op tv. Toen ik een studierichting moest kiezen, heb ik toch maar gekozen voor bio-ingenieur.” (lacht)
  • Weinig mensen weten dat Arno ooit hoofdleider was bij de scouts. “Empathische Timka was mijn totem.”
  • Voor zijn gezin mag je Arno altijd wakker maken. “Of voor belangrijk politiek nieuws, zoals de presidentsverkiezingen in de VS.”
  • Leukste moment bij USG: “Het laatste Nieuwjaarsevent en de Casino Night in Mechelen.”

Wat spreekt je aan in jouw job als Consultant?

“Vooral de flexibiliteit en de grote variatie die projectwerk biedt, liggen me heel erg. Ik leer veel bij op korte tijd, over verschillende werkdomeinen en sectoren. In mijn vorige project werkte ik als validatie-ingenieur, sinds 1 jaar ben ik aan de slag als QA Business System Engineer in de farmaceutische sector. Ik ben verantwoordelijk voor een applicatie waarmee we een biotechnologisch proces – het opkweken van enzymen tot medicatie - monitoren. Daarmee zorgen we ervoor dat het proces veilig en kostenefficiënt verloopt.”

Over welke eigenschappen moet een Consultant volgens jou beschikken?

“Je moet je op verschillende afdelingen thuis voelen, een brede kennis hebben en die op een gespecialiseerde manier kunnen inzetten. Je krijgt een paar dagen de tijd om alle facetten van een project te leren kennen en dan moet je daarmee aan de slag. Sociale skills zijn ook belangrijk in deze job, want je werkt samen met verschillende teams, telkens in een andere omgeving. Je moet je bovendien vlot kunnen aanpassen aan de manier van werken. In mijn vorige job was het werk eerder routineus, de job die ik nu doe is heel projectgericht en gaat gepaard met een hoge werkdruk.”

Hoe verschilt werken als freelancer van werken als Consultant voor USG Professionals?

“Als freelancer moet je zelf op zoek naar projecten en moet je jezelf verkopen. Je hebt dus veel vrijheid, maar die gaat gepaard met onzekerheid. USG Professionals biedt me dezelfde vrijheid om op verschillende projecten te werken én de zekerheid dat er telkens een nieuw project voor me klaarstaat. Tussen twee projecten in word ik doorbetaald en werk ik tijdelijk op het hoofdkantoor van USG Professionals. Een freelancer moet zo’n periode zonder werk zelf zien te overbruggen.”

Waarom koos je destijds voor USG Professionals als werkgever?

“Die keuze maakte ik heel bewust nadat ik de Jobdag van USG Professionals had bijgewoond. Hun aanpak was heel anders dan andere consultancybureaus: het was een echte doe-sollicitatie, waarbij ik mezelf kon verkopen. Dat uitdagende kantje sprak me wel aan, net als de mensen die ik tijdens die Jobdag ontmoette.”

In hoeverre komt het beeld dat je van deze job had overeen met de realiteit?

“Voor ik hier startte, ging ik ervan uit dat ik altijd zo’n zes maanden op een project zou werken. In de praktijk zit je geregeld langer bij één bedrijf, soms zelfs tot vier of vijf jaar. Dat geeft je wat meer tijd om te settelen, wat ik wel aangenaam vind.”

Heb je een goede work-life balance?

“Ik moet natuurlijk mijn deadlines halen, maar dankzij de glijtijden kan ik deze job vrij goed combineren met mijn gezinsleven. Meestal werk ik van 9 tot 18u, maar ik zou ook later kunnen starten – tot 11u30 – of stoppen om 16u. Mijn vakantiedagen zijn geregeld via USG Professionals.”

Ben je tevreden over je loon als projectconsultant?

“Mijn loon is vergelijkbaar met dat van mijn collega’s, denk ik. Alleen heb ik een bedrijfswagen via USG Professionals, zodat ik mijn vervoerskosten niet zelf moet betalen.”

Hoe lang werk je gemiddeld aan een project?

“Mijn eerste twee projecten duurden telkens zes maanden, op mijn huidige project werk ik intussen een jaar. Met andere woorden: dat varieert. Als je iemand vervangt, weet je vooraf exact hoe lang dat gaat duren. Bij het project waar ik nu aan werk, hangt het ervan af wanneer de nieuwe applicatie klaar is. De lancering is voorzien in februari, de tweede fase voor september. Wellicht wordt mijn opdracht dus verlengd. Het is een vernieuwend en interessant project, dus ik vind het zeker niet erg om langer te blijven.”

Je vertelde eerder dat je soms bij USG Professionals op kantoor werkt. Welk soort werk doe je dan?

“Tussen twee projecten in heb ik er geholpen met de uitrol van een project rond GDPR. Dat was eerder administratief werk, maar intussen ging ik ook mee op zoek naar een nieuw project. Daar kon ik mee over beslissen: ik heb bijvoorbeeld een project geweigerd omdat het te ver van huis was, waardoor het moeilijk te combineren was met de zorg voor mijn éénjarige dochter. Dat begreep USG Professionals volledig en daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei?

“Ik krijg jaarlijks een budget voor opleidingen, het curriculum kan ik zelf samenstellen. Tussen projecten in kan ik daarnaast verschillende trainingen online volgen. Elk half jaar is er ook een evaluatiegesprek, waarin ik niet alleen feedback krijg maar ook zelf kan aangeven welk soort projecten me liggen. Daar wordt dan rekening mee gehouden bij het volgende project. Doorgroeien naar een managementfunctie kan niet in deze job, maar je proeft wel van verschillende facetten en sectoren, en evolueert naar een senior consultancy functie. Je groeit dus zeker op professioneel vlak.”

Hoe zie jij je toekomst?

“Voorlopig ben ik heel gelukkig waar ik ben. Op termijn - als mijn kinderen wat ouder zijn - zou ik een rol als projectleider wel zien zitten. Maar eerst nog wat groeien als people coach.”

Wil jij ook aan de slag als Science consultant?

Bekijk onze vacatures