Van nature ben ik iemand die graag anderen helpt

04 november 2020 ·5 min read time

Nieuwsgierig, leergierig en altijd klaar om collega’s te helpen met juridisch advies. Het is Charlie Grell in een notendop. We vroegen hem wat dat precies is, een Paralegal Consultant.


Charlie Grell (27) Paralegal Consultant bij Toyota Motor Europe voor USG Professionals

  • 1 jaar en 2 maanden ervaring als Consultant
  • Zijn vrije tijd brengt Charlie graag buiten door, al joggend of wandelend, of met een boek: “het liefst een blockbuster, met een streepje goede muziek op de achtergrond.”
  • Als kind wilde hij later politie- of brandweerman worden. “Ik had veel droomberoepen, maar het liefst wilde ik iets doen waarmee ik een bijdrage kon leveren aan de maatschappij. Vanaf mijn zestiende wist ik dat ik de juridische kant uit wilde, om op die manier meerwaarde te creëren.”
  • Favoriete quote: “The man who says he can and the man who says he can’t, both are correct – Confucius. Of je al dan niet slaagt in een opdracht hangt vooral af van je kennis van de case en van je motivatie.”
  • Iets dat weinig mensen over Charlie weten is dat hij als eerstehulpverlener vrijwilligerswerk doet bij Rode Kruis Vlaanderen.
  • Voor een mooie zonsopgang mag je hem altijd wakker maken. “Of voor de klassieker der klassiekers: het noorderlicht.”
  • Leukste moment bij USG Professionals: “Het klinkt misschien cliché, maar de netwerkevents van USG Professionals zijn altijd heel geslaagd.”

Wat spreekt jou aan in je job als Paralegal Consultant?

“Als Consultant leer je enorm veel bij op korte tijd. Niet alleen je hard skills, maar ook je soft skills worden bijgeschaafd. Je moet je immers telkens aanpassen aan een nieuwe bedrijfscultuur. Als Paralegal Consultant kreeg ik bovendien de kans om voor een internationale klant te werken.  Samen met nog één andere collega ben ik binnen de juridische dienst verantwoordelijk voor het vennootschapsrechtelijke aspect: extracten opvragen uit het register, ervoor zorgen dat we voldoen aan alle formaliteiten, het neerleggen van de jaarrekening bij het afsluiten van het boekjaar, … Het is een heel gevarieerde job, waarbij ik in contact kom met zowat alle departementen van het bedrijf. Dat telt 36 filialen, verspreid over Europa. Zo leer ik veel bij over internationaal recht, een domein dat voortdurend evolueert. Bovendien bouw ik op die manier een internationaal netwerk uit, zowel intern als extern, met advocatenkantoren, notariaten, …” 

Welke talenten kan je kwijt in je werk?

“Van nature ben ik iemand die graag anderen helpt. Ik ben ook heel nieuwsgierig en sta er altijd voor open om bij te leren. Dat kan hier zeker, dankzij de internationale omgeving waarin ik werk. Normaal gezien verander je als Consultant geregeld van project, waardoor je sowieso veel ervaring opdoet. Uit elke opdracht leer je, zodat je heel snel groeit, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van werken als Consultant voor USG Professionals – in plaats van in vast dienstverband of als freelancer?

“Je hebt de garantie van een vast loon en heb je behoefte aan een nieuwe uitdaging, dan verander je van project zonder dat je van werkgever hoeft te veranderen. Als freelancer aan de slag gaan in een functie als Paralegal Consultant is niet zo evident. Het is namelijk een vrij nieuwe opleiding, die werkgevers niet altijd goed kennen. Al te vaak worden we gezien als een soort administratieve duizendpoot met wat juridische kennis, maar dat klopt niet. We zijn juist juridische professionals met een hogeschooldiploma, die daarnaast ook administratieve kennis opdeden, meestal door self-learning. Bij USG Professionals kent men ons profiel door en door, waardoor ze het perfect kunnen linken aan de juiste vacature.”

Je koos destijds voor USG Professionals als werkgever, was dat een bewuste keuze?

“Absoluut: USG Professionals bood me een competitief loonpakket – met een bedrijfswagen en een tankkaart - en had een interessant opleidingsaanbod, met een driedaagse masterclass als kick-off. Op die manier kon ik zowel mijn hard skills – zoals mijn kennis van sociaal recht – als mijn soft skills bijschaven. Ik kreeg onder andere inzicht in mijn persoonlijkheid en hoe ik functioneer in relatie tot anderen. Die inzichten pas ik nu toe op de werkvloer. Vorig jaar kreeg ik ook de kans om zelf een webinar te geven over het UBO-register. In dat onderwerp had ik me in mijn vorige job verdiept en het leek me interessant om mijn kennis daarover te delen met mijn collega-consultants. Bij USG Professionals waren ze meteen gewonnen voor het idee. Heel fijn om te doen.”

Komt het beeld dat je van deze job had overeen met de realiteit? Zijn er zaken die je verrast hebben, in de positieve of negatieve zin?

“Voor ik startte als Consultant, werkte ik bij een advocatenkantoor gespecialiseerd in vennootschapsrecht. De overstap naar een minder klassieke juridische job, is uiteindelijk heel positief uitgedraaid. Aanvankelijk dacht ik vooral op projecten met een kortere termijn te werken, maar bij Toyota Motor Europe kreeg ik een contract van onbepaalde duur. De opdrachten die ik hier uitvoer, zijn echter zo gevarieerd dat ik ontzettend veel bijleer. Omdat ik een vast deel uitmaak van het team, voel ik bovendien een grote betrokkenheid bij het bedrijf waar ik werk.”  

Als Consultant verhuis je normaal gezien van het ene project naar het andere, maar bij jou is dat dus niet het geval?

“De bedoeling was dat ik drie maanden bij Toyota Motor Europe zou blijven, terwijl zij op zoek zouden gaan naar een Paralegal om vast in dienst te nemen. Het klikte echter zo goed, dat ze besloten om het contract met USG Professionals om te zetten naar een contract van onbepaalde duur. Daar ben ik absoluut niet rouwig om: zoals ik al zei, het werk is heel uitdagend.”

Heb je een goede work-life balance?

“Ik heb flexibele werkuren, waardoor ik ’s morgens vroeg kan beginnen om de ochtendspits voor te zijn. Elke dag pendel ik van Antwerpen naar Evere, waar ik rond halfacht aan mijn werkdag begin. Rond 16u stop ik meestal, tenzij ik een belangrijke deadline moet halen. Dan start ik meestal ook iets later, en lees ik eerst wat in de kantine. We kunnen ook thuiswerken, maar daar maak ik zelden gebruik van: ik vind het fijner om onder collega’s te zijn. Met de huidige coronacrisis werk ik natuurlijk wel thuis. Met mijn manager hou ik dagelijks contact, met de andere collega’s wekelijks. Het is toch wat anders dan het sociale contact dat je op de werkvloer hebt, maar gelukkig heb ik als Consultant een goed aanpassingsvermogen.” (lacht)  

Heb je nog specifieke toekomstplannen, privé of professioneel?

“Op dit moment voel ik me heel goed in mijn job: ik zie mezelf zeker doorgroeien bij Toyota Motor Europe. Ik zit hier nog maar een jaar, maar krijg steeds meer verantwoordelijkheid: zelfstandig juridische documenten verwerken, correspondentie afhandelen, … Dankzij het internationale karakter van de job leer ik elke dag bij. Wat de toekomst op langere termijn brengt, is afwachten. Als ik mijn bijdrage kan leveren aan een ander interessant project, dan bekijk ik dat op het moment zelf. Verder zou ik dit jaar graag een halve marathon uitlopen. Vorig jaar liep ik al mee met de 10 miles en ik ben volop aan het trainen om dit najaar fit aan de start te verschijnen. Bring it on!” 

Wil jij ook aan de slag als Legal consultant?

bekijk onze vacatures