Veel bijleren zonder te jobhoppen

04 november 2020 ·4 min read time

Toen Syrche startte bij het projectteam Paralegal, stond dat nog in zijn kinderschoenen. “USG Professionals was een pionier in de werving en outsourcing van paralegal-profielen."


Over Syrche De Schepper (31), Paralegal Consultant bij USG Professionals

  • 7 jaar ervaring als projectconsultant
  • Gaat graag hardlopen, doet in haar vrije tijd aan pole fitness – ook wel bekend als paaldansen – of zwiert met aerial silks door de lucht. “Aerial silks zijn lange doeken waarmee je acrobatische bewegingen doet. Met paaldansen begon ik vier jaar geleden, nadat ik bevallen was van ons eerste kindje, twee jaar later startte ik ook met aerial silks. Nu liggen beide hobby’s even stil omdat ik net bevallen ben van mijn tweede kindje.”
  • Als kind wilde ze graag dierenarts of advocaat worden. “Van een job als dierenarts zag ik algauw ook de negatieve aspecten. De interesse in het juridische bleef.”
  • Iets dat weinig mensen over haar weten: “Elf jaar lang speelde ik viool. Ik behaalde mijn diploma en doe het nog altijd sporadisch. De finesses beheers ik niet meer zoals vroeger, maar verder is het zoiets als fietsen: je verleert het nooit helemaal.”
  • Iets waar je haar altijd voor mag wakker maken: “Goh, liever niet ... Met jonge kinderen in huis kom je zo al slaap te kort.”
  • Leukste moment bij USG Professionals: “Zonder twijfel het expert program die ik volgde nadat ik mijn contract tekende. Heel leuk en leerrijk, en aan het einde van de opleiding stond mijn bedrijfswagen klaar. Ik haalde er ook goeie contacten uit: een van de deelnemers werd zelfs een echte vriendin die ik nog steeds geregeld zie.”

Wat houdt je job precies in?

“In mijn zeven jaar als Paralegal Consultant werkte ik voor twee klanten: ik deed een project van een jaar bij Alken-Maes en intussen ben ik al zes jaar aan de slag bij De Lijn. Ik startte er met een project van drie maanden, maar dat werd telkens verlengd. Vijf jaar lang hield ik me op de juridische dienst bezig met schadedossiers die voor de rechtbank kwamen. Intussen ben ik binnen die dienst verhuisd naar een ander project: de aanleg van een sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht. Het werk sluit nog nauwer aan bij mijn specialisatie in vastgoed: grondverwerving, onteigeningen, … Dat bleef ik doen tot aan mijn bevalling, binnenkort krijg ik wellicht meer duidelijkheid over wat ik nadien zal doen.”

Koos je bewust voor projectconsultancy?

“Als pas afgestudeerde sprak het me aan omdat je niet meteen voor jaren vastzit in dezelfde job. Het is een manier om veel bij te leren in diverse projecten, zonder dat je wordt gezien als een jobhopper. Je cv komt veel stabieler over, terwijl je toch veel variatie hebt en in contact komt met verschillende mensen. Tegelijkertijd kan ik steeds terugvallen op dezelfde werkgever: USG Professionals geeft me de zekerheid van een inkomen, ook tussen twee projecten in.”

De keuze voor USG Professionals als werkgever, was die even bewust?

“USG Professionals was destijds een pionier in de outsourcing van profielen als het mijne. Paralegals werden lang gezien als een soort administratieve kracht, terwijl we juist een zeer goede inhoudelijke kennis hebben van juridische zaken. Bij USG Professionals hadden ze dat wél begrepen en konden ze me meteen interessante projecten voorstellen. Zo zijn we allebei gegroeid: het projectteam Paralegal werd verder uitgebouwd en ik groeide in mijn functie als Paralegal Consultant. Ook het loonpakket – met extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen – was heel aantrekkelijk. Het is gekoppeld aan mijn evaluatiegesprekken en evolueert mee met mijn ervaring en inzet.” 

Over welke eigenschappen moet een projectconsultant volgens jou beschikken?

“Je vertegenwoordigt USG Professionals telkens bij een andere klant en moet je dus vlot kunnen aanpassen, je snel inwerken in de materie. Soms duurt een project maar drie maanden, dan is het belangrijk dat je snel up and running bent. Het liefst ben je ook flexibel, stel je de noden van je klanten voorop en weet je erop te anticiperen.”

Heb je een goede work-life balance?

“Ik heb het grote geluk dat mijn huidig project dichtbij is, dus ik verlies niet veel tijd onderweg. Mijn contract met USG Professionals bepaalt dat ik – met een voltijds contract - acht uur per dag voor de klant moet werken. Deze mag ik presteren volgens het systeem van glijdende werkuren bepaald door de klant. Ook voor covid-19 was telewerk al mogelijk, maar ik maakte er zelden gebruik van.”

Ligt de duur van een project vooraf vast? Hoe lang werk je gemiddeld bij één klant?

“In principe wel, maar mijn project bij De Lijn zou aanvankelijk maar drie maanden duren en kijk: ik zit hier nog.” (lacht) “Het gebeurt dus dat een project verlengd wordt, in mijn geval was dat telkens met zes maanden. Loopt het toch af, dan voel je dat meestal wel aankomen. USG Professionals gaat in dat geval voor jou op zoek naar een nieuw project. In de tussentijd word je gewoon uitbetaald en werk je tijdelijk op het hoofdkantoor van USG Professionals. Voor ik startte bij Alken-Maes heb ik dat een maand gedaan en tussen twee projecten in nog eens twee weken. Ik deed dan tijdelijk prospectie of basic administratief werk.”

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei?

Opleidingen maken een vast deel uit van het traject bij USG Professionals. Die organiseren ze zelf en in samenwerking met externe partners. Bij USG Professionals kan ik doorgroeien naar Senior Paralegal Consultant, waardoor ik ingeschakeld kan worden op projecten waarvoor de klant een consultant met meer ervaring zoekt. De andere optie is intern doorgroeien, weg van consultancy, maar dat is nu nog niet aan de orde. Binnen een jaar of vijf zie ik mezelf wel evolueren naar een iets meer leidinggevende functie. Daar wil ik de komende jaren naartoe werken.”

Heb je ook persoonlijke toekomstplannen die je graag wil realiseren?

“De komende jaren zou ik graag ons huis verder afwerken en een grote reis maken naar Australië. Maar mijn eerste missie is nu: genieten van mijn 2 kleine spruiten.”

Wil jij ook aan de slag als Legal consultant?

Bekijk onze vacatures