Vroeger wilde ik uitvinder worden, vandaag ben ik Engineering Consultant bij USG Professionals

04 november 2020 ·4 min read time

Uitvinder worden was Steven Renckens’ grote droom als kind. Een droom die hij nooit helemaal heeft opgegeven, net als zijn voorliefde voor historische slagschepen en samoeraizwaarden.


teven Renckens (27 jaar), 2 jaar Engineering Consultant voor USG Professionals bij Robert Bosch in Tienen

 

  • In zijn vrije tijd volgt hij Duits en Japans en doet hij aikido en iaido, een krijgskunst die je solo beoefent met een samoeraizwaard. Daarnaast zingt hij in een koor.
  • Droomde er als kind van uitvinder te worden. “Op de computer bouwde ik vroeger ook slagschepen in 3D, in de stijl van Wereldoorlog II. Ik zocht uit hoe alle onderdelen eruitzagen en functioneerden, en bootste ze heel precies na in mijn ontwerp.”
  • Iets waar men Steven altijd voor mag wakker maken: “Wakker maken? Liever niet!” (lacht)
  • Stevens leukste moment bij USG Professionals: “Aan het expert program heb ik heel goeie herinneringen en verschillende goede vrienden overgehouden.”
  • Favoriete uitspraak: “Ik zeg vaak: “We zullen zien.” Ik houd graag alle opties open tot ik ze onderzocht heb.”

Wat sprak jou aan in een job als Engineering Consultant?

“Als kind wilde ik al uitvinder worden en deze job sluit daar perfect bij aan. Als productontwikkelaar werk ik bij Robert Bosch aan de ontwikkeling van ruitenwissers. Dat vraagt veel analytisch inzicht, want je moet rekening houden met allerlei patenten en beperkingen. Het is immers de bedoeling dat elke ruitenwisser op zoveel mogelijk auto’s past en dat vraagt om een doordacht ontwerp. Twee jaar geleden zocht ik een job en deze uitdaging als Consultant bij USG Professionals leek me toen heel interessant.”

Heeft een job als Consultant voordelen ten opzichte van werken in vast dienstverband?

“Je werkt op een project, dus je moet in het achterhoofd houden dat die opdracht eindig is. Tot nu toe is mijn contract hier telkens na een jaar verlengd, maar mocht ik bijvoorbeeld willen verhuizen voor mijn werk, dan moet ik er toch rekening mee houden dat mijn werkplek op termijn kan veranderen. Maar dat tijdelijke aspect heeft ook voordelen: is een project wat minder interessant, dan hoef ik niet van job te veranderen om elders te gaan werken. Bovendien heb ik – in tegenstelling tot een freelancer - de zekerheid van een bedrijf dat achter mij staat: USG Professionals is mijn back-up.”

Over welke eigenschappen moet een Consultant volgens jou beschikken?

“Omdat je telkens voor een andere klant werkt, moet je flexibel zijn, goed met mensen kunnen omgaan en je vlot kunnen inwerken in een team.”

Komt het beeld dat je van deze job had overeen met de realiteit?

“In mijn vorige functie – een gelijkaardige job in vast dienstverband – was het werk nogal chaotisch georganiseerd. Nu is het chaos met een zekere structuur: ik manage verschillende projecten tegelijkertijd, volgens een overzichtelijk stappenplan. Wat ik een beetje onderschat had, was de hoeveelheid administratie die bij deze job hoort. Maar dat is nu eenmaal eigen aan de auto-industrie, die strikt genormeerd is en waarin je van alles rapporten moet kunnen voorleggen. Een absolute meevaller is het feit dat men hier werkt met 3D-printers, iets waar ik heel erg op gehoopt had. Het versnelt het ontwikkelingswerk ook gigantisch, want zo zie je razendsnel wat je moet aanpassen.”

Heb je een aangename work-life balance?

“Ik heb voldoende tijd om al mijn hobby’s te beoefenen en werk volgens een systeem van glijdende werkuren, met kernuren van 9u tot 15u30. Omdat ik niet zo’n ochtendmens ben, start ik meestal om negen uur en werk ik tot halfzes. Thuiswerken is niet mogelijk in deze job, maar ik heb gelukkig weinig last van files. Tijdens de week woon ik in een appartement in Heverlee, op een halfuurtje rijden van mijn werk, in het weekend verblijf ik bij mijn ouders in Limburg. Een beetje zoals een kotstudent, maar dan iets zelfstandiger.”

Ben je tevreden over je loon als Consultant?

“Mijn loonpakket is heel breed: naast een nettoloon krijg ik een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een groepsverzekering, … USG Professionals blijft me bovendien doorbetalen, ook als mijn opdracht bij de klant stopt. Ik werk dan tijdelijk op het hoofdkantoor van USG Professionals, tot ik met een nieuw project kan starten.”

Hoe lang werk je gemiddeld aan zo’n project? Ligt de duur vooraf vast?

“Dat varieert van een half jaar tot een jaar of langer, afhankelijk van het project. Je hebt vooraf wel een idee van de duur, maar een project kan altijd verlengd worden. Ik werk nu twee jaar Robert Bosch en heb het hier best naar mijn zin. Eén jaar vind ik persoonlijk een minimum om je helemaal te kunnen inwerken en echt te kunnen proeven van een job.”

Is er in je job ruimte voor persoonlijke en professionele groei?

“Ik zou bijvoorbeeld kunnen doorgroeien naar een functie als projectleider, maar dat wil ik bewust niet. Het interesseert me veel meer om me verder te verdiepen in wat ik nu doe, door ervaring op te doen en opleidingen te volgen via USG Professionals. Mijn avondlessen Duits worden bijvoorbeeld terugbetaald door mijn werkgever en op dit moment bekijken we of ik een intensieve opleiding van zeven weken kan volgen waarmee ik me verder kan specialiseren. Op lange termijn – en wellicht bij een andere klant - zou ik wel willen evolueren naar een functie als Chief Designer, een gespecialiseerde ontwerpersrol met iets meer verantwoordelijkheid.”

Heb je nog andere toekomstplannen?

“Deze job zou ik graag nog een paar jaar doen. Daarna kan ik wellicht via USG Professionals aan de slag op een ander project.” 

Wil jij ook aan de slag als Engineering consultant?

Bekijk onze vacatures