We treden toe tot een markt vol mogelijkheden

09 juni 2021 ·3 min read time

De digitale revolutie vraagt om een revolutie in vaardigheden. Onze Managing Director Barbara Stadsbader ziet duidelijke tendensen.


De digitale revolutie vraagt om een revolutie in vaardigheden. Telewerk, slimme tools en nieuwe vormen van samenwerking vragen meer wendbaarheid, knowhow en sociale competentie. Bedrijven moeten kantelen waar nodig, om aantrekkelijk te blijven voor nieuw en eigen talent. Welke profielen tekenen zich af in ondernemingen die slagvaardig willen blijven, en hoe verandert onze visie op werk en expertise? Barbara Stadsbader, Managing Director van USG Professionals, ziet duidelijke tendensen.

 

Verandering op elk bedrijfsniveau 

De transitie naar hybride werken kwam het voorbije jaar in een stroomversnelling terecht, ook bij USG Professionals. De vraag naar extra competenties bij onze experten stijgt. Onze werkcultuur verandert, en de jobs en werkwijze veranderen mee. 

Vandaag is er nood aan samenwerking en projectwerk op elk niveau van de onderneming. Dat vraagt om veranderbereidheid en leervaardigheid, maar de toegevoegde waarde is groot. We worden efficiënter, socialer, communicatiever en digitaler. Iedereen komt van zijn of haar eiland af en werkt samen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

Die evolutie zie je duidelijk bij de vormgeving van de nieuwe werkvloer. Een Facility Manager is niet meer enkel bezig met smart buildings, maar stemt samen met HR en IT de werkplek af op de nieuwe, hybride bedrijfscultuur. Wat wordt de bezetting, voor welke taken komen de mensen, hoe beleven ze de werkvloer en welke IT-ondersteuning hebben ze nodig? De afdelingen werken samen en elke functie worden breder ingezet. En dat zet zich door op elk niveau. Competenties zoals change management, project management, samenwerking en het gebruik van nieuwe tools worden in meer of mindere mate belangrijk bij alle jobs.

Niet iedereen heeft het daar gemakkelijk mee. Mensen motiveren om de gewenste verandering op te nemen, om zich goed te voelen bij een nieuwe werkwijze en een verhoogde productiviteit, wordt daarom een sleutelvaardigheid. Waar deze verandercompetenties ontbreken, kunnen bedrijven bij USG terecht. Onze professionals werken samen met Prosci, dé specialist in veranderprocessen en het klaarstomen van leidinggevenden voor hun veranderrol. 

Talent zonder grenzen

Als ondernemer kan je vandaag breed op zoek naar geschikt talent. Telewerk lost voor een groot deel de schaarste op de markt op, we rekruteren niet meer enkel onder de kerktoren. De markt breekt open, talent haal je van overal. Iedereen die hybride werkt kan intekenen op vacatures, ongeacht de afstand naar het bedrijf.

Aantrekkingskracht en verbinding worden kernwoorden bij talent recruitment. Flexibel werk, een aangename werkruimte, slimme tools, persoonlijke aandacht, contact met de collega’s: het draagt allemaal bij tot de positieve beleving van je team. Als je hier als bedrijf niet op inzet, gaat dat ten koste van talent. Daarom buigen veel HR-afdelingen zich nog meer over welzijn op het werk. Nieuwe functies zoals de Chief Happiness Officer en de Facility Experience Manager plaatsen de tevredenheid van werknemers zelfs helemaal centraal.

We zien ook meer mensen freelancen. Ze hebben van de vrijheid geproefd en gaan er na de crisis actief naar op zoek. Als ze die vrijheid niet vinden bij een werkgever, creëren ze die wel zelf. Dat beseffen we ten volle bij USG. Wij rekruteren multiskilled specialisten en zetten dagelijks 400 consultants in voor uitdagende opdrachten. We geven hen vrijheid en zelfstandigheid en werken continu aan relevante skills, zodat ze futureproof en breed inzetbaar blijven. Vandaag ligt daarbij de focus op change management, project management, en het creëren van veranderbereidheid en veranderbekwaamheid binnen bedrijven.  

Sneller schakelen met slimme data

Wie slim met data aan de slag gaat, bespaart zowel geld als energie. Het geeft je een voorsprong als bedrijf. Ook wij hebben het voorbije jaar versneld gedigitaliseerd. Met USG Easy, een gloednieuwe applicatie voor freelancers en recruiters, brengen we een futureproof oplossing in de praktijk die veel inzicht biedt in de markt. 

Met de data die freelancers invoeren over hun profiel, prijzen en beschikbaarheid, kunnen we hen instant matchen met binnenkomende projecten en heel snel de meest geschikte kandidaat voorstellen aan de klant. Het geeft freelancers meteen ook zicht op de projecten die voor hen interessant zijn. Tegelijk bieden we onze consultants een aangename en efficiënte werkervaring, want de app verwerkt ook razendsnel hun administratie. Vaarwel trage mailbox en logge administratieve tools. 

We zorgen dus voor efficiëntie, inzicht en een snelle service voor zowel freelancers als bedrijven. En zo’n slimme tools bouwen we ook op maat voor de klant. Zo tonen we digitaal leiderschap aan bedrijven die een sterke partner zoeken voor het aanpakken van de uitdagingen van morgen.

Benieuwd naar meer inzichten over de werkcultuur van morgen? 

Ontdek onze whitepaper